ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η BofA υποβαθμίζει τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών Κύριο

14:43 - 05 Απρ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η BofA υποβαθμίζει τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
Σε υποβάθμιση σχεδόν όλων των συστάσεων για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Bank of America (BofA), υποστηρίζοντας ότι οι εκδόσεις είναι λιγότερο ελκυστικές λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποβαθμίζει σε «marketweight» τα ομόλογα με κουπόνι 2,25% της Eurobank, 2,75% της Εθνικής Τράπεζας, υποβαθμίζει το ομόλογο με κουπόνι 8,25% Tier 2 της ΕΤΕ σε «underweight» λόγω μη ελκυστικής σχετικής αξίας, αναβαθμίζει το AT1 ομόλογο της Πειραιώς σε «marketweight» λόγω βελτίωσης των κεφαλαίων και της αποτίμησης και διατηρεί το «overweight» για τα ομόλογα της Eurobank με επιτόκιο 2%.

Οι δύο αρνητικοί παράγοντες που εντοπίζει η BofA και οι οποίοι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα spreads είναι:

α) η προσφορά ομολόγων MREL (πιθανότατα senior προνομιούχων, στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για τίτλους αποδεκτούς ως εχέγγυα) και

β) η μακροοικονομική αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να εκτρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς αυτό που θεωρούν ασφαλέστερες πιστώσεις.

Ωστόσο, η BofA αναγνωρίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βελτιώνονται και η αμερικανική Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες προ ημερών, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορία και οι θετικές προοπτικές υπογραμμίζουν την πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων.

Τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζει η BofA είναι:

– Ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία και αύξηση επιτοκίων = κίνδυνος beta. Η BofA γίνεται πιο επιλεκτική για τις ομολογιακές εκδόσεις στις ελληνικές τράπεζες και διατηρεί μόνο σύσταση υπεραπόδοσης (OW) μόνο για την έκδοση Senior preferred της Eurobank με κουπόνι 2% του 2027 συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ με τρέχουσα απόδοση στη λήξη 5,2%.

– Τα senior μπορεί να προσφέρουν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά σχέδια έκδοσης, κυρίως senior preferred για την κάλυψη του τελικού δείκτη MREL.

– Σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. Το κεφάλαιο αποτελεί βασικό διαφοροποιητικό παράγοντα. Η Πειραιώς έχει τα πιο αδύναμα αποθέματα ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν από εδώ και στο εξής.

Ο αμερικανικός οίκος εξηγεί επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους το τελευταίο έτος. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα έχουν φθάσει σε μονοψήφιους δείκτες NPE. Η φερεγγυότητα αποτελεί πλέον παράγοντα διαφοροποίησης, πολύ ισχυρότερο π.χ. στην ΕΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνει η BofA.

Ωστόσο, οι πιο φερέγγυες τράπεζες δεν προσφέρουν γενικά ελκυστικά spreads έναντι πιστώσεων καλύτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης, κατά την άποψή της BofA (εκτός από τη σύσταση overweight για το ομόλογο με κουπόνι 2% της Eurobank).

Με ευρύτερα spreads, ένα αβέβαιο πλαίσιο απαιτεί επιστροφή στην ασφάλεια, ιδίως όταν οι αποτιμήσεις έχουν πλέον βελτιωθεί, εξηγεί η BofA. Σε αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική υπόθεση για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα είναι πιο δύσκολη, παρά τις ακόμη σταθερές θεμελιώδεις βελτιώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 05 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.