ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραβίας (Eurobank): Βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη, επενδυτική άνοιξη στην Ελλάδα

09:00 - 24 Νοε 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραβίας (Eurobank): Βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη, επενδυτική άνοιξη στην Ελλάδα
Για επενδυτική άνοιξη της Ελλάδας, κόντρα στον δύσκολο χειμώνα που αναμένουν όλοι στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε εκδήλωση της τράπεζας την Τετάρτη (24/11).

Η Eurobank παρουσίασε μία μελέτη (αναλυτικά ΕΔΩ) για τους πέντε τομείς της οικονομίας στους οποίους έχει αποφασίσει να δώσει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Καραβίας έκανε τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, λέγοντας πως το 2022 η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 6%, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης το 2023.

Είπε συγκεκριμένα, πως η χώρα μας θα βρεθεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και λογικά σίγουρα θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο CEO της Eurobank είπε πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα αδικείται από το διεθνές περιβάλλον, καθώς όπως είπε «τα λάθη της ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική δημιουργεί ένα άσχημο διεθνές περιβάλλον, το οποίο συσκοτίζει την εικόνα και στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, όμως, αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου όπως είπε «κάτι καινούριο γεννιέται».

Επικαλούμενος τη μελέτη που προαναφέραμε σημείωσε πως «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος. Οι επενδύσεις γίνονται πράξη και το επενδυτικό κενό κλείνει».

Υπογράμμισε δε πως «Η χώρα βιώνει επενδυτική άνοιξη» και σημείωσε πως παράλληλα διαπιστώνεται ουσιαστική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο.

Πλέον, όπως είπε δεν είναι μόνον ο τουρισμός, αλλά φέτος η ανάπτυξη συνδυάζεται με ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Σημείωσε πως η χώρα μας καταγράφει ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις και ξεχώρισε αυτές που αφορούν τον κλάδο της τεχνολογίας.

Εκτίμησε δε πως το 2023 θα υπάρξει ακόμα καλύτερη συνέχεια με αύξηση των επενδύσεων κατά 15%.

Μίλησε για εξασφαλισμένη ουσιαστικά επενδυτική ροή για τουλάχιστον 3 με 5 χρόνια, λόγω του Ταμειου Ανάκαμψης, ενώ έκλεισε με το μήνυμα που θέλει να περάσει η Eurobank ότι κάθε επένδυση και κάθε έργο που επιλέγει να χρηματοδοτήσει δεν αφορά μία και μόνο επιχείρηση, αλλά έχει επιρροή στο σύνολο της οικονομίας και φτάνει σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας.

Όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις περνάνε έτσι και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτάσουν τελικά σε όλους τους πολίτες.

Να σημειώσουμε τέλος πως οι πυλώνες της οικονομίας που η Eurobank επιλέγει να χρηματοδοτήσει καθώς θεωρεί πως είναι οι σημαντικότεροι για την πατρίδα μας είναι:

Οι υποδομές (αεροδρόμια, δρόμοι), η ενέργεια (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, καλώδια, μπαταρίες), η τεχνολογία (γρήγορο internet), ο τουρισμός (ξενοδοχεία, δομές ευεξίας, Ελληνικό) και η βιομηχανία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.