ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ρότα… δευτερολέπτων η μεταφορά χρημάτων-Η εικόνα των instant payments στην Ελλάδα Κύριο

11:00 - 22 Ιαν 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ρότα… δευτερολέπτων η μεταφορά χρημάτων-Η εικόνα των instant payments στην Ελλάδα
Ψηφιακή αναβάθμιση… μεγατόνων λαμβάνει χώρα στον τομέα των διατραπεζικών συναλλαγών, καθώς η μετάβαση από τις πληρωμές 24ώρου -ίσως και περισσότερων ημερών σε περίπτωση που μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ή αργία- σε αυτές των 10 δευτερολέπτων γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα μέσω των άμεσων πληρωμών (instant payments). Το περιθώριο για περαιτέρω «βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλο σε εγχώρια αλλά και διεθνή βάση, καθώς στις αρχές του 2022 μόλις το 11% όλων των μεταφορών πίστωσης σε ευρώ στην ΕΕ ήταν άμεσες.

Του Αριστοτέλη Παππά

Δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Δεκέμβριος 2022

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Juniper Research, η οποία ειδικεύεται στην αξιολόγηση τομέων της αγοράς υψηλής ανάπτυξης εντός του ψηφιακού οικοσυστήματος, περισσότεροι από 780 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν ήδη χρήση ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων ή wearable συσκευών και είναι δεδομένο πως θα αυξάνονται διαρκώς. Η εταιρεία εκτιμά, μάλιστα, πως ο αριθμός των μοναδικών χρηστών υπηρεσιών contactless payments (ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, χωρίς κάρτα) θα προσεγγίσει στα τέλη του 2024 το ορόσημο του 1 δισ., επίδοση που αντιπροσωπεύει αύξηση 60% έναντι του 2022. Πρακτικά, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της Juniper Research, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή τη διετία 2022-2024, θα προστεθούν παγκοσμίως 200 εκατ. νέοι χρήστες ανέπαφων πληρωμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει «άλματα» προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κομισιόν να ανάβει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το «πράσινο φως» για τη διάθεση άμεσων πληρωμών σε ευρώ, σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΕ και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Βασικός στόχος να μετατραπούν οι άμεσες πληρωμές από είδος πολυτελείας σε αγαθό προσιτό και ασφαλές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Το μέγεθος της εν λόγω απόφασης γίνεται αντιληπτό και από τις δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μέιρντ ΜακΓκίνες, η οποία τόνισε ότι «η μετάβαση από τις μεταφορές της “επόμενης ημέρας” στις μεταφορές των “δέκα δευτερολέπτων” είναι σεισμική και συγκρίσιμη με τη μετάβαση από το ταχυδρομείο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο». Έτσι, η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι θέλει να μετατρέψει τις άμεσες πληρωμές σε νέα κανονικότητα, υποχρεώνοντας τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν ότι η τιμή που χρεώνεται για άμεσες πληρωμές σε ευρώ δε θα υπερβαίνει την τιμή που χρεώνεται για τις παραδοσιακές, μη άμεσες μεταφορές πίστωσης.

Η καθολική αποδοχή του IRIS που κάνει τις συναλλαγές… στη στιγμή

Την «ακτινογραφία» των instant payments στην Ελλάδα ανέλυσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου, μιλώντας στο Reporter Inside Information Magazine για την υπηρεσία IRIS payments, η οποία παρέχει στους κατόχους της τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται το IBAN. «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ανάγονται, σήμερα, σε έναν από τους “ακρογωνιαίους λίθους” της ομαλής, ασφαλούς και ανεμπόδιστης καθημερινής λειτουργίας του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο» αναφέρει αρχικά η κα. Καμπουρίδου, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει:

«Η ΔΙΑΣ Α.Ε., αποτελώντας τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, η οποία έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Σύστημα Πληρωμών, μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών πίστωσης, άμεσων χρεώσεων, πληρωμών με κάρτες, επιταγών και συναλλαγών σε ΑΤΜ, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία, σημασία και δυναμική των διατραπεζικών πληρωμών.

Εξάλλου, εγκαίρως στη ΔΙΑΣ αξιολογήσαμε με ορθολογικά κριτήρια τη δυναμική μιας σταδιακά αναδυόμενης αγοράς, με τη μορφή νέων μέσων πληρωμών, διαβλέποντας την έντονη δυναμική που συγκέντρωναν οι άμεσες πληρωμές (instant payments). Ως συνεπακόλουθο βήμα διασφαλίσαμε τη συμμετοχή της ΔΙΑΣ από το αρχικό στάδιο της εφαρμογής τους στην Ευρωπαϊκή ομάδα των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού που επεξεργάζονται Άμεσες Πληρωμές (SCT Instant)».

Σταυρούλα Καμπουρίδου photo 1

Σταυρούλα Καμπουρίδου - Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε.

Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής αποτελεί, σύμφωνα με την CEO της ΔΙΑΣ, η πλήρης διασύνδεση των instant payments με την υπηρεσία TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), η οποία επιτρέπει την απευθείας σύνδεση ολόκληρου του εγχώριου συστήματος πληρωμών σε επίπεδο τελικού καταναλωτή και επιχείρησης με το διατραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Κάτι, που στην πράξη σημαίνει δυνητικά πληρωμές σε πραγματικό χρόνο από μέρους των καταναλωτών προς τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, με ασφάλεια, ταχύτητα, συνέπεια και αξιοπιστία» συμπληρώνει η κα. Καμπουρίδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΙΑΣ Α.Ε. έχει πετύχει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα στον τομέα των συναλλαγών «account to account», καθώς έχει αναπτύξει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα IRIS Payments, για τη μεταφορά χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή και IRIS ecommerce που αφορά στην πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στην πρώτη περίπτωση, παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη που έχει «κατεβάσει» την εφαρμογή να μεταφέρει χρήματα από κινητό σε κινητό δίχως να απαιτείται η εκ των προτέρων γνώση του ΙΒΑΝ του παραλήπτη. Όσο για το IRIS e-commerce, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώνονται από τον πελάτη με άμεση ενημέρωση εξόφλησης 24x7x365.

Παράλληλα, η κα. Καμπουρίδου μίλησε και με… αριθμούς, επισημαίνοντας ότι «τα προϊόντα της ΔΙΑΣ έχουν τύχει καθολικής αποδοχής από την εγχώρια αγορά, όπως αποδεικνύεται και από τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15,4 εκατομμύρια άμεσες διατραπεζικές πληρωμές στην χώρα μας. Μέγεθος, το οποίο είναι αυξημένο κατά 109% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με το προϊόν IRIS P2P (Person-to-Person), που έχει πλέον 1,3 εκατομμύρια χρήστες, τον Νοέμβριο του 2020 σημειώθηκαν 17.000 εγγραφές νέων χρηστών, συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021 που υπήρξαν 20.000 νέες εγγραφές ενώ τον ίδιο μήνα φέτος οι νέοι χρήστες “άγγιξαν” τους 50.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν τόσες συναλλαγές όσες ολόκληρο το 2020!».

Το payzy ήρθε για να μείνει

Μία νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά ήρθε να αλλάξει τη σχέση μας με τα μετρητά και να διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για το payzy by COSMOTE, μία fintech εφαρμογή που μας επιτρέπει να κάνουμε τις συναλλαγές μας ανέπαφα, να ανταλλάσσουμε χρήματα με τους φίλους μας και να μοιραζόμαστε κοινά έξοδα με την παρέα μας στη στιγμή και με ασφάλεια. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μπορούν μέσα από το κινητό τους (iOS & Android) να αποκτήσουν έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσουν μέχρι τρεις χρεωστικές κάρτες για να έχουν καλύτερο έλεγχο των εξόδων τους και να πληρώσουν ανέπαφα παντού. Επιπλέον, το payzy αποτελεί το μοναδικό mobile app στην ελληνική αγορά που επιβραβεύει τον χρήστη σε κάθε του αγορά, επιστρέφοντάς του ευρώ για να τα χρησιμοποιήσει όπου και όποτε θέλει. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόσθετες δυνατότητες, όπως το να ανταλλάσσει ο χρήστης χρήματα με φίλους του μέσω του Chat & Pay ή να μοιράζεται κοινά έξοδα μέσω του Split it, όπως στο φαγητό, στο σινεμά, σ’ ένα ταξίδι και όλα αυτά χωρίς καμία προμήθεια.

Payzy logo1 1

Όπως αναφέρουν πηγές της COSMOTE Payments στο Reporter Inside Information Magazine, το payzy είναι η απάντηση στην ανάγκη του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής που τα θέλει όλα εύκολα, γρήγορα και ψηφιακά, γι’ αυτό και γνωρίζει πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό, που το έχει «αγκαλιάσει». Απευθύνεται σε όλους και στόχος της εταιρείας είναι το 2023 χρησιμοποιούν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι την εφαρμογή σε καθημερινή βάση για όλες τις μικρο-συναλλαγές τους: από τον καφέ και το εστιατόριο, έως τους λογαριασμούς και το μοίρασμα εξόδων με την παρέα.

Με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών, η COSMOTE Payments σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της ώστε να συνεχίσει να προσφέρει νέες δυνατότητες. Στην Ελλάδα η αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, καθώς δεν ξεπερνάει το 3% των συναλλαγών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11%. «Η σπουδαιότερη πρόκληση για το payzy είναι να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κινητού. Μέσα από την πιο σύγχρονη, την πιο ψηφιακή, την πιο social και φιλική προς το χρήστη εμπειρία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.