ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΥΑΘ: Απάντηση σε συνδικαλιστές

14:45 - 10 Νοε 2006 | ΥΔΡΕΥΣΗ
Σε απάντηση επιθέσεων που δέχεται από μερίδα συνδικαλιστών, η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει σε μία απλή αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αλλά θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα εναντίον «όσων την συκοφαντούν και πλήττουν το κύρος της»

Ειδικότερα, η ΕΥΑΘ επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:

1. Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της (1η Ιουλίου 2005) προσπάθησε να αντιμετωπίσει χρόνια και πιεστικά προβλήματα ύδρευσης-αποχέτευσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: α) Υδροδότηση Νικόπολης-Δ. Σταυρούπολης και Ανθόκηπων-Δ. Πολίχνης, β) Υδροδότηση Δήμων Πυλαίας και Ωραιοκάστρου, γ) Σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων των οικισμών ROM του δήμου Ευόσμου και δ) Κατασκευή αγωγού όμβριων στο δημοτικό διαμέρισμα Σίνδου του δήμου Εχεδώρου για την αποφυγή πλημμύρων. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, η ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως έχει το δικαίωμα, προέβη σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1γ του άρθρου 4 του Ν.1418/1984, σε ήδη εν ενεργεία εργολαβίες, των οποίων οι πιστώσεις είχαν εξαντληθεί, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις στην δημοπράτηση έργων, αλλά και λόγω ενστάσεων σε δημοπρατηθέντα έργα. Τα ποσοστά έκπτωσης στις ως άνω εργολαβίες ήταν σημαντικά, ήτοι της τάξης του 40% και πλέον, αλλά κατά τις πρόσφατες δημοπρατήσεις επιτεύχθηκαν μικρότερες εκπτώσεις ήτοι 36,80% και 30% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και η μείωση του κόστους προς όφελος της ΕΥΑΘ ΑΕ.

2. Η ΕΥΑΘ ΑΕ δηλώνει πως ο διαγωνισμός για την λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων τουριστικών περιοχών (Αγγελοχωρίου) έχει ολοκληρωθεί.

3. Η επεξεργασία της λυματολάσπης αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς η συσσώρευση της χωρίς επεξεργασία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Από τον Φεβρουάριο του 2006 σταμάτησε η εναπόθεση της λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων, η οποία άρχισε να συσσωρεύεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ ανέθεσε απευθείας για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας αυτής κατάστασης (υπάρχουν 30.000 τόνοι λυματολάσπης) την επεξεργασία της στον ανάδοχο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που διέθετε μονάδα επεξεργασίας (ασβεστοποίηση) και είχε επιτελέσει επιτυχημένες δοκιμές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεκινήσει πιλοτική μεταφορά της επεξεργασμένης λυματολάσπης ξανά προς το ΧΥΤΑ Ταγαράδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δρομολογούνται επενδύσεις για την αυτόνομη επεξεργασία της λυματολάσπης από την ΕΥΑΘ ΑΕ με μονάδες στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών Μηχανιώνας και Σίνδου.

4. Η εταιρεία CPL CONCORDIA Soc. Coop δεν έχει υποβάλλει ποτέ καμία ένσταση κατά απόφασης της διοίκησης της ΕΥΑΘ ΑΕ. Προφανώς ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΥΑΘ ΑΕ, που κατέθεσε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης νιώθει την ανάγκη να αποτελέσει αυτόκλητο υπερασπιστή της εταιρείας, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγγείλει οτιδήποτε.

5. Η προκήρυξη για πρώτη φορά ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου ύδρευσης και του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση για εμπέδωση διαφάνειας. Οι σχετικές διακηρύξεις ελέγχθηκαν από την ΜΟΠΑΔΙΣ (Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων), αλλά η ΕΥΑΘ ΑΕ ζήτησε και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απεστάλη την Τρίτη 03/10/2006 (στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου) και διαπιστώνεται ότι οι διακηρύξεις είναι απολύτως σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο. Συνεπώς δύο ανεξάρτητες αρχές, δηλαδή η ΜΟΠΑΔΙΣ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα, νομικό ή άλλο στους δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωστοποιηθούν και τα εξής: Η ΕΥΑΘ ΑΕ ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του διυλιστηρίου πόσιμου νερού στις 07/09/2002 και έκτοτε το λειτουργεί με ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία με σειρά απευθείας αναθέσεων. Η ανάδοχος εταιρεία διαθέτει στην ΕΥΑΘ ΑΕ το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία της εγκατάστασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω επιχείρηση δεν είχε λειτουργήσει ποτέ διυλιστήριο πόσιμου νερού. Σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει δημοπρατήσει με ανοιχτό διεθνή διαγ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.