ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόβαση Ελλήνων επιχειρηματιών στο Μπακού με αφορμή την Aegean

12:46 - 07 Μαρ 2013 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Πρόσκληση προς τους Έλληνες και Αζέρους επιχειρηματίες, για εξαγωγές, επενδύσεις και συνέργειες, προκειμένου να ανοίξουν τα φτερά τους για τρίτες χώρες, υλοποιώντας την πολιτική της εξωστρέφειας, απηύθυνε, χτες το βράδυ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλας, κατά την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ στο Μπακού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που ήταν παρούσες στην εκδήλωση, η έναρξη του φόρουμ, που οργάνωσε το Ελληνο-Αζερικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έγινε σε θερμό κλίμα, με παρούσες 40 ελληνικές επιχειρήσεις και περίπου 100 αζερικές, ενώ σημαντικές ήταν οι παρουσίες του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίγεφ, του αντιπροέδρου της Socar Ελσάν Νασίροφ και του προέδρου του ισχυρού κρατικού εξαγωγικού και επενδυτικού φορέα Azpromo, Ρουφάτ Μαμάντοφ.

Ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ενίσχυση των διμερών οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών, με βάση το ήδη υπάρχον εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων.

«Για τη χώρα μας, η περιοχή της Κασπίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Κούρκουλας και εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να αξιοποιήσει την πολιτική της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως συνδετικού κρίκου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νοτιανατολικής Ευρώπης, των Μεσογειακών και των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Εξειδικεύοντας τους τομείς της διμερούς συνεργασίας, είπε ότι «ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο», προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε την εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας πολύ καλής συνεργασίας με τη χώρα σας».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας είπε ότι «η γεωγραφική θέση της χώρας μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου καθώς και η γειτνίασή της με τη Ν/Α Ευρώπη, την καθιστά, εκ των πραγμάτων, χώρα με ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού με τη διασύνδεση δικτύων φυσικού αερίου, που αναβαθμίζουν τη σημασία της συμμετοχής της στον ευρύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τονώνουν την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια προσελκύοντας επενδύσεις».

Ο κ. Κούρκουλας απηύθυνε πρόσκληση προς τους Αζέρους επιχειρηματίες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων και μίλησε αναλυτικά για τις εν δυνάμει συνεργασίες.

Μίλησε για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον κατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, έχουν τα εφόδια να συμμετάσχουν -μαζί με αζερικές εταιρείες- στην υλοποίηση κατασκευών μεγάλης κλίμακας, όπως οδικών αξόνων, ξενοδοχείων και εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, είτε στο έδαφος των δύο χωρών, είτε σε τρίτες χώρες.

Συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί, προσέθεσε, και στον αγροτικό τομέα, όπου η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα που αποτελούν μέρος της «μεσογειακής διατροφής», αλλά και με ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας, σε θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, αγροτικής έρευνας και φυτοϋγειονομικής προστασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι «είναι έτοιμη η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, γεγονός που αποδεικνύει την πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων».

Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αναπτυχθεί συνεργασία και στον αθλητικό τομέα, με την παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς προς το Μπακού, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους πρώτους "Ολυμπιακούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες", τον Ιούνιο 2015.

Αναφέρθηκε ακόμη στη βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών και πληροφορικής όπου υπάρχουν ήδη συμφωνίες.

Ο κ. Κούρκουλας στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας τόσο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, με 17 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, όσο και το ελληνικό ενδιαφέρον για την αζερική τουριστική αγορά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την έναρξη πτήσεων της Aegean Airlines μεταξύ Αθηνών- Μπακού στις 28.05.2013, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τις δύο χώρες και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των επιχειρηματιών.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί περίπου 200 απ' ευθείας συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αζέρων επιχειρηματιών, με την ολοκλήρωση των οποίων, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και ο απολογισμός των εργασιών του συνεδρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.