ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξημένες οι "προσγειώσεις" στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

01:01 - 26 Φεβ 2014 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αυξημένες οι "προσγειώσεις" στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Δυναμικά μπήκε το νέο έτος για την αεροπορική αγορά, με την κίνηση εσωτερικού να εμφανίζει, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, σημάδια ανάκαμψης.

Η συνολική επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ενισχύθηκε κατά 7% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ για πρώτη φορά η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας η Aegean Airlines μαζί με την θυγατρική της Olympic Air παρουσίασαν τον Ιανουάριο αύξηση 18% στην κίνηση εσωτερικού από την βάση της Αθήνας και κατά 41% από την βάση της Θεσσαλονίκης.

aeropor250214

Η δραματική αύξηση στις τιμές των διοδίων και η υψηλή τιμή των καυσίμων φαίνεται πως λειτουργούν υπέρ των αεροπορικών ταξιδιών στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με την Aegean Airlines σημαντικότερος παράγοντας για την θετική αυτή εικόνα της επιβατικής κίνησης αποτελεί η νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει από τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά την κίνηση των νησιωτικών προορισμών, οι οποίοι πλήττονται από τα ιδιαίτερα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ενισχύεται το εσωτερικό, το βάρος συνεχίζει να πέφτει στο εξωτερικό

Η ενίσχυση της κίνησης εσωτερικού είναι σημαντική κυρίως σε επίπεδο σημειολογίας καθώς προμηνύει θετικότερες εξελίξεις για την συνέχεια της χρονιάς. Αναλυτικά, νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση από 12% σε 20% με χαμηλότερες τιμές και αυξημένες πληρότητες. Νησιά της άγονης γραμμής (Κύθηρα, Ικαρία και Κάλυμνος) παρουσίασαν αύξηση 40%. Η εντυπωσιακή αύξηση αποδίδεται στην προσφορά του δωρεάν σκέλους εσωτερικού για τις άγονες γραμμές τους χειμερινούς μήνες, εφόσον ο επιβάτης της Aegean Airlines συνεχίζει ανταπόκριση εξωτερικού.

aeroporik250214

Παρ' όλα αυτά, η αεροπορική αγορά επικεντρώνεται κυρίως στο διεθνές δίκτυο το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αυξητική τάση που παρουσιάζει ο τουρισμός για το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 11,2%. Οι ξένοι επιβάτες ωστόσο (είτε ταξίδευαν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας) τον Ιανουάριο του 2014 ενισχύθηκαν κατά 29%. Ακόμη και στο σύνολο του 2013 όπου η αθροιστική κίνηση ήταν συγκρατημένα μειωμένη, οι ξένοι επιβάτες ήταν κατά 2,7% περισσότεροι από ότι το 2012.

Περισσότερες εταιρείες για τον ΔΑΑ το 2014

Η φετινή χειμερινή περίοδος βρήκε τον ΔΑΑ ενισχυμένο καθώς η Aegean Airlines διατήρησε τις πτήσεις (που εκτελούσε το καλοκαίρι) από και προς Βερολίνο, Βουδαπέστη, Γενεύη, Κίεβο και Βαρσοβία, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά την χωρητικότητά της (έως και 30%) για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η Pegasus διατηρεί τον χειμώνα την καθημερινή πτήση προς Κωνσταντινούπολη, η Ukraine International Airlines τις πτήσεις προς Κίεβο, η SAS προς Στοκχόλμη και η LOT από και προς Βαρσοβία.

aeropori250214

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την θερινή περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό (υπάρχουν περιθώρια αυξομειώσεων μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου), θα εκτελούνται 66 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις στον ΔΑΑ. Αναλυτικά, η Aegean Airlines ξεκινά πτήσεις σε τέσσερις νέους προορισμούς (Αμβούργο, Μπέρμιγκχαμ, Πάφο, Νάντ) και σε 7 υφιστάμενους για το αεροδρόμιο προορισμούς (Αμπου Ντάμπι, Ζυρίχη, Βυρηττό, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Μασσλία, Στοκχόλμη).

 

Η Vueling θα πετά με δύο καθημερινές πτήσεις από/προς Ρώμη, η Transavia.com από/προς Αϊντχόβεν, η Transavia France σε Ναντ, Παρίσι και Λυών. Η easyJet θα πετά στο Αμβούργο, στη Νάπολη θα προσγειώνεται η Meridianna Fly, στο Μιλάνο (Λινάτε) η Alitalia, στη Βιέννη η Niki, στις Βρυξέλλες η Brussels Airlines και στο Σπλιτ η Croatia Airlines. Σημαντική κρίνεται και η επαναφορά, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, της εβδομαδιαίας πτήσης από και προς Σιγκαπούρη της Singapore.

Καταφθάνουν στον ΔΑΑ οι low cost αεροπορικές εταιρείες

Αύξηση 42% καταγράφει η παρουσία των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών στον ΔΑΑ την επερχόμενη θερινή περίοδο, ενώ ενισχύονται κατά 40% οι εξυπηρετούμενοι προορισμοί οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 35. Συνολικά 17 εταιρείες χαμηλού κόστους, από 12 που ήταν πέρσι, θα δραστηριοποιούνται στον ΔΑΑ, διατηρώντας πλέον το 29,3% του συνόλου των αεροπορικών εταιρειών που θα εκτελούν προγραμματισμένες πτήσεις.

aeropo250214

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η Ryanair εκτός από την δραστηριοποίηση στην αγορά εσωτερικού με την έναρξη πτήσεων από την 1η Απριλίου (Θεσσαλονίκη, 10 πτήσεις ημερησίως, Χανιά, 4 πτήσεις ημερησίως, Ρόδος, 2 πτήσεις ημερησίως) θα εγκαταστήσει βάση δύο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

 

Όσον αφορά στο σύνολο των εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στον ΔΑΑ αυτές από 55 που ήταν το 2013, αναμένεται (με τα έως τώρα στοιχεία) να ανέλθουν στις 57.

 

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.