ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερμό (αεροπορικό) καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

00:00 - 29 Απρ 2014 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Εντονο το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών να συνδέσουν Ελλάδα και Τουρκία καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η ζήτηση για τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Βασικοί παίκτες στην εν λόγω αγορά έχουν αποδειχθεί η Ελληνική Aegean Airlines, ο Τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον αεροπορικό χάρτη και η τάση της εποχής, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Pegasus.Η φετινή θερινή περίοδος “φιλοξενεί” συνολικά 150 πτήσεις την εβδομάδα, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου εκ των οποίων οι 132 εκτελούνται από τις δύο μεγάλες εταιρείες Ελλάδας και Τουρκίας, Aegean Airlines και Turkish Airlines αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το γεγονός ότι η τουρκική αεροπορική εταιρεία διεκδικούσε την εκτέλεση δεύτερης πτήσης που θα συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη. 'Υστερα από σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών η συμφωνία φαίνεται ότι προβλέπει την διακοπή της μίας πτήσης της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη ώστε να διευρύνει την παρουσία της στο αεροδρόμιο Μακεδονία, με πτήση κοινού κωδικού, σε συνεργασία με την Aegean.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 να ελέγξουν το 77% της αγοράς μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μεταφέροντας μάλιστα 17.000 περισσότερους επιβάτες (27,75%) σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2013.

Πρωταγωνιστής της σύνδεσης παραμένει η Turkish Airlines με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 60,4%, ακολουθεί η Aegean Airlines με 22,9% και η χαμηλού κόστους αεροπορική της Τουρκίας με 16,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της κίνησης στην εν λόγω γραμμή άγγιξε το 2013 το 24,6%, με την προοπτική για την φετινή χρονιά να είναι ακόμη πιο δυναμική.

Ποιοι ταξιδεύουν μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης;

Το 51% των επιβατών που ταξιδεύουν μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης είναι αλλοδαποί, χρησιμοποιώντας την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό για να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως μεταξύ Αθήνας και Σμύρνης η πλειονότητα των ταξιδιωτών (48%) είναι 'Ελληνες που ταξιδεύουν κυρίως για επαγγελματικούς λόγους προς την Σμύρνη. Το 41% των ταξιδιωτών της εν λόγω γραμμής είναι αλλοδαποί, και το υπόλοιπο 8% αποτελούν Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Εντυπωσιακότερο όλων δε είναι το γεγονός ότι οι “πελάτες” της γραμμής Αθήνα – Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 5 ταξίδια ετησίως μεταξύ των δύο πόλεων και 6 οι επιβάτες της γραμμής Αθήνα – Σμύρνη.

 

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.