ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για μια θέση στον Ελληνικό ουρανό...

01:01 - 17 Μαρ 2015 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Για μια θέση στον Ελληνικό ουρανό...
Θερμό προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι με τις αερομαχίες στους Ελληνικούς αιθέρες να κεντρίζουν την προσοχή της αεροπορικής αγοράς.

 

Ο κυρίαρχος της ελληνικής αγοράς, η Aegean Airlines, έχει επεκταθεί δυναμικά στην διεθνή αγορά, ενώ η προσπάθειά της να καλύψει το κενό που άφησε το λουκέτο στις Κυπριακές Αερογραμμές αποτελεί το μεγάλο της στοίχημα.

Το μέγεθος της επένδυσης για την επέκταση στην Κύπρο και η ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση της Ελλάδας, προκαλεί μια ανησυχία στο στρατηγείο της κάτω Κηφισιάς, με την εταιρεία όμως να εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, παρά την σημαντική ενίσχυση των προσφερόμενων θέσεων.

Την ίδια στιγμή όμως η αγορά της Κύπρου, η οποία διαμορφώνεται εκ νέου αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον για πολλούς νέους παίκτες προκαλώντας μια σχετική ανησυχία στην Aegean Airlines, λόγω του ιδιαίτερα έντονου ανταγωνισμού που δημιουργείται. Η Aegean Airlines έχει ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση της βάσης της στη Λάρνακα με επιπλέον τρία αεροσκάφη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό Airbus A320 της στην Κύπρο σε τέσσερα.
Ο αριθμός των απευθείας προορισμών που θα εκτελεί από/προς την Κύπρο ανεβαίνει σε 14. Εισάγει μάλιστα και νέους προορισμούς, στους οποίους δεν πετούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, συνδέοντας το νησί με τη Δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, αλλά και το Κίεβο της Ουκρανίας.

 

Εκπλήξεις από την Ryanair και τους Γερμανούς

Το αντίπαλο δέος της Aegean στην Ελλάδα, φαίνεται ότι μετατρέπεται σε σημαντικό ανταγωνιστή και στην Κύπρο, καθώς από την πρώτη στιγμή η Ryanair κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Όταν αυτή η ιστορία ναυάγησε πριν από δύο μήνες περίπου, άρχισε να εισάγει συνεχώς νέες πτήσεις συνδέοντας την Κύπρο με διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Ακολουθώντας βέβαια την προσφιλή τακτική του αιφνιδιασμού, η Ryanair καθυστερεί να ανακοινώσει τις προθέσεις της για το φετινό καλοκαίρι, διατηρώντας ως επτασφράγιστο μυστικό τον αριθμό και το περιεχόμενο των πτήσεων που θα δρομολογήσει κατά την θερινή περίοδο.

Ωστόσο ρίχνει στην αγορά συστηματικά εκπτωτικά εισιτήρια, τα οποία τις πρώτες μέρες του λουκέτου των Κυπριακών Αερογραμμών ονόμασε μάλιστα και ναύλους διάσωσης. Οι προσφορές πάντως, σε περιορισμένες θέσεις συνεχίζονται και η αγορά αναμένει με αγωνία τους νέους προορισμούς της.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε και η Germanwings (θυγατρική της Lufthansa) εβδομαδιαία πτήση μεταξύ Λάρνακας - Κολωνίας.

 

Και οι Ρουμάνοι στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία στην κυπριακή αγορά έκανε η ρουμανική Blue Air η οποία, ύστερα από επτά χρόνια παρουσίας με την πτήση Λάρνακα - Βουκουρέστι, άνοιξε «πλώρη» και για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη καθημερινής πτήσης μεταξύ Λάρνακας - Αθήνας και τριών πτήσεων την εβδομάδα μεταξύ Λάρνακας - Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Κύπρο, με προσθήκη νέων προορισμών.

 

Σπάει τα ρεκόρ η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

aerodromio

Στο μεταξύ εξαιρετικά κινείται η πορεία της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ειδικότερα, το δίκτυο εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 19% αγγίζοντας τους 548.925 επιβάτες τον περασμένο μήνα. Η συνολική επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 24,6% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ενισχυμένη κατά 34,3% εμφανίστηκε η κίνηση εσωτερικού, καθώς τον Φεβρουάριο ταξίδεψαν συνολικά 355.713 άτομα, συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 21% τον Φεβρουάριο, με το σκέλος του εγχώριου ταξιδιού να έχει ενισχυθεί κατά 30%.

Συνολικά, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» ξεπέρασε το 1,8 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η κίνηση εσωτερικού ενισχύθηκε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με αυτήν του εξωτερικού, καθώς αυξήθηκε κατά 39,1%. Στο διεθνές δίκτυο ταξίδεψαν 19,4% περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Συνολικά στο δίμηνο οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αύξηση 24%, με το σκέλος του εγχώριου ταξιδιού να έχει ενισχυθεί κατά 40%. Κατά 29% αυξήθηκαν οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα.

 

Χαρά Αυγερινού

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 17 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.