ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβάζει την ΕΕ η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

00:00 - 16 Απρ 2015 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ανεβάζει την ΕΕ η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας οδήγησαν στην κατά 6,2% αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης των Ευρωπαϊκών αεροδρομίων τον Φεβρουάριο. Το αεροδρόμιο μάλιστα της Αθήνας κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση στην κατηγορία του. Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση της επιβατικής κίνησης δεν ξεπέρασε το 5% σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης).

Μεταξύ των αεροδρομίων που έδωσαν ώθηση στην κίνηση του συνόλου των ευρωπαϊκών είναι και η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.

Στον αντίποδα τα αεροδρόμια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος μετά βίας άγγιξε το 1,3%. Η περιορισμένη αύξηση της κίνησης στις εκτός ΕΕ χώρες αποδίδεται κυρίως στην απώλεια κυκλοφορίας στην Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά και στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν φέτος σε περιοχές της Τουρκίας.

Αντίθετα, παρά τα πρόσφατα στοιχεία, τα αεροδρόμια εκτός ΕΕ παρουσίασαν ένα πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (+ 1,3%), κυρίως λόγω των απωλειών κυκλοφορίας στην Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και τις επιπτώσεις των κακών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας.

Εκτοξεύθηκε η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2015 η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προσέγγισε τα 3 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 25,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε άνοδο 19,7% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο 23%, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 39% στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή ενίσχυση (29%), γεγονός που αποδεικνύει την ανάκαμψη της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με τον ΔΑΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe, με περιορισμένη αύξηση (2,9%) κινήθηκαν και οι εμπορευματικές, ενώ οι κινήσεις αεροσκαφών ενισχύθηκαν κατά 1,4%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε η χωρητικότητα και σίγουρα οι πληρότητες των αεροσκαφών.

«Οι προοπτικές είναι καλύτερες, εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για αεροπορικά ταξίδια κατά τους προσεχείς μήνες.

Αντίθετα, στα ρωσικά αεροδρόμια παρατηρείται μια απότομη μείωση της επιβατικής κίνησης, με τη χώρα να εισέρχεται σε ύφεση φέτος, για πρώτη φορά από το 2009, και τις διεθνείς κυρώσεις να την συμπαρασύρουν.» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec.

Οι επιδόσεις των αεροδρομίων ανά κατηγορία:

Κατηγορία 1 (αεροδρόμια με πάνω από 25 εκατ. επιβάτες):

Madrid +12%

Rome FCO +9,1%

London LGW +7,1%

Antalya +5,4%

Amsterdam +4,9%

Κατηγορία 2 (αεροδρόμια με 10-25 εκατ. επιβάτες)

Athens +24,7%

London STN +24,6%

Brussels +18,5%

Lisbon +17,9%

Dublin +16,7%

Κατηγορία 4 (αεροδρόμια με κάτω από 5 εκατ. επιβάτες):

Chania +94,4%

Mikonos +46,4%

Ostrava +40,2%

Santorini/Thira +37,8%

Volgograd +35,7%

 

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.