ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών για Ελλάδα

17:48 - 30 Ιουν 2015 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Μέτρα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών για Ελλάδα
Την εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, όπως εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια, αποφάσισε για τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ανοίγοντας ένα τεράστιο ζήτημα για τις χρηματοροές των τουριστικών επιχειρήσεων την ώρα που οι τράπεζες είναι κλειστές.

Σύμφωνα με αλληλογραφία της ΙΑΤΑ, οι αεροπορικές εταιρείες, «σε συνέχεια της εν εξελίξει κατάστασης στην Ελλάδα», υιοθέτησαν «μία προσωρινή κίνηση» για την εκκαθάριση των πωλήσεων εισιτηρίων όλων των διαπιστευμένων πρακτόρων της ΙΑΤΑ στην Ελλάδα ανά εβδομάδα, «με άμεση εφαρμογή». Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση μέχρι τώρα γινόταν κάθε δύο εβδομάδες.

Οι τουριστικοί πράκτορες θα κληθούν στις 16 Ιουλίου να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν διατεθεί στο διάστημα 16-30 Ιουνίου και 1-7 Ιουλίου. Η ΙΑΤΑ, σκοπεύει να διατηρήσει το μέτρο - το οποίο όμως χαρακτηρίζει προσωρινό - των εβδομαδιαίων εκκαθαρίσεων για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο.

Καλεί τα τουριστικά γραφεία να έχουν συγκεντρώσει επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΙΑΤΑ, παρ' όλο που αναγνωρίζει τον αποκλεισμό από τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες για αυτήν την εβδομάδα, σημειώνει προς τους πράκτορες ότι είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να καταβάλλουν τα χρήματα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων πριν ή με τη λήξη της 16ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εξέλιξη αυτή ναρκοθετεί την ήδη πληγείσα βιωσιμότητα των τουριστικών πρακτόρων, καθώς με κλειστές τις τράπεζες καλούνται να βρουν επιπρόσθετη ρευστότητα, όταν κανείς δεν πληρώνει κανέναν και όταν οι πελάτες προχωρούν σε μαζικές ακυρώσεις εισιτηρίων. Όπως λένε, είναι αδύνατον να βρεθούν τα χρήματα, και μάλιστα μιλούν για καταστροφή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.