ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχωρά η αναβάθμιση των ραντάρ στα αεροδρόμια

11:17 - 27 Οκτ 2015 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Προχωρά η αναβάθμιση των ραντάρ στα αεροδρόμια
Δρομολογείται, ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις, η τελική υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης που αφορά την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του Συστήματος Επεξεργασίας Σχεδίων Πτήσεων και Δεδομένων Radar (Pallas 3G) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για έργο εξαιρετικά κρίσιμο, επείγον και αναγκαίο για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αεροναυτιλίας. Η υλοποίησή του εγκαταλείφθηκε πριν από επτά χρόνια περίπου λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Σήμερα, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το αμέσως προσεχές διάστημα, ήτοι εντός Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, κατόπιν απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Η αναβάθμιση του Συστήματος Επεξεργασίας Σχεδίων Πτήσεων και Δεδομένων Radar (Pallas 3G) θεωρείται εξαιρετικής σπουδαιότητας όσον αφορά τις ανάγκες της αεροπορικής κίνησης της χώρας μας αλλά και τους ευρωπαϊκούς - διεθνείς κανόνες της αεροπλοΐας.

«Βάζουμε τέλος στην περίοδο εγκατάλειψης, απαξίωσης και διάλυσης, που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Προωθούμε τις αναγκαίες λύσεις και στον κρίσιμο, για την οικονομία και τον τουρισμό, τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος μας είναι να ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις σύγχρονες απαιτήσεις των υπηρεσιών αεροναυτιλίας», τονίζει σε δήλωση του ο κ. Σπίρτζης.

«Το προωθούμενο έργο αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας εντάσσεται στο νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και η διοίκηση της ΥΠΑ . Αφορά την ποιοτική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Αεροπορίας», συμπληρώνει ο αρμόδιος υπουργός. «Με συντονισμένες ενέργειες των τελευταίων μηνών αντιμετωπίσαμε τις πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες του παρελθόντος. Εκκρεμότητες, που είχαν οδηγήσει το έργο σε τέλμα. Ταυτόχρονα, προωθήσαμε τις αναγκαίες προετοιμασίες σε νομικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Σκοπός μας ήταν, να διασφαλίσουμε, ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει άμεσα, ποιοτικά, με απόλυτη τήρηση της νομιμότητα, και κυρίως, με οικονομικό όφελος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

Με την απόφαση «Έγκρισης πρακτικού του ελέγχου των δικαιολογητικών της Επιτροπής διενέργειας Διαπραγματεύσεων της ΥΠΑ για την ανάθεση της αναβάθμισης του συστήματος Radar (Pallas 3G)», που υπέγραψε ο κ. Σπίρτζης ολοκληρώνεται η διαδικασία προς την τελική υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης, για να αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Το σχέδιο της σύμβασης διαβιβάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία δέσμευσης του οικονομικού τιμήματος του έργου, ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι χρειάστηκε να γίνει εξ αρχής διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου της σύμβασης και των συνοδευτικών δικαιολογητικών, παρότι αυτή, είχε ολοκληρωθεί με πράξη του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2013.

Στο μεταξύ, με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και τις ενέργειες της νέας διοίκηση της ΥΠΑ επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της πλευράς του ελληνικού δημοσίου και της αναδόχου εταιρίας.

Αποδεκτή έγινε επίσης από τον ανάδοχο η πρόταση της πλευράς του ελληνικού δημοσίου, να διατηρηθεί σταθερό το τίμημα του έργου στις αρχικές, προ επταετίας τιμές προσφοράς. Γεγονός που σημαίνει, ότι δε θα επιβληθούν οι αυξήσεις τιμών υλικών και υπηρεσιών αλλά και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει.

Το άμεσο όφελος του Δημοσίου από την επίτευξη της νέας συμφωνίας ανέρχεται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων της ΥΠΑ, λόγω της μείωσης των καθυστερήσεων υπερπτήσεων από τις δυνατότητες που παρέχει το νέο σύστημα.

Σημειώνεται ότι το Σύστημα Επεξεργασίας Σχεδίων Πτήσεων και Δεδομένων Radar (Pallas 3G) αποτελεί το κεντρικό σύστημα επεξεργασίας σχεδίων πτήσεων και δεδομένων Ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το έργο αναβάθμισης του συστήματος είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ενισχύει την ασφάλεια των πτήσεων, τη διαχείριση της Εναέριας Κυκλοφορίας και την παροχή υπηρεσιών Αεροναυτιλίας στο ΑΤΗΝΑΙ FIR / HELLAS UIR.

Η αναβάθμιση του προαναφερόμενου συστήματος στην τελική φάση υλοποίησης εξυπηρετεί:

-Την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών Αεροναυτιλίας (CNS/ATM), ώστε να υφίσταται απρόσκοπτη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

- Την ικανοποίηση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των απαιτήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)

-Την ικανοποίηση των υποχρεωτικών για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , κανονισμών και των κανόνων εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES), που αφορούν την παροχή Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.

-Τέλος ενισχύει τις διαδικασίες εκείνες μέσω των οποίων επιχειρεί το Κέντρο Έλεγχου Περιοχής Αθηνών Μακεδονίας για την μείωση του χρόνου καθυστερήσεις των πτήσεων.

Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Οικονομικών. Την αναβάθμιση του Συστήματος Επεξεργασίας Σχεδίων Πτήσεων και Δεδομένων Radar (Pallas 3G) μπορεί να αναλάβει μόνον ο αρχικός κατασκευαστής του συστήματος, η γαλλική Pallas. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την εταιρία «Thales ΕΛΛΑΣ ΑΕ», ανάδοχος του έργου.

Με την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου, ώστε να καλυφθεί τμηματικά το σύνολο των αναγκών. Το συνολικό διάστημα ολοκλήρωσης του έργου προσδιορίζεται στους 27 μήνες, ενώ τα άμεσα αποτελέσματα της εφαρμογής του, θα είναι εμφανή το καλοκαίρι του 2016.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.