ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεργασίες για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

11:46 - 05 Δεκ 2016 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Διεργασίες για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Θεωρητικά, το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές (Supplementary MoU), με το οποίο θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έως τον Μάρτιο του 2017. Και μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα «κλείσει» η εκκρεμότητα με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που είναι μία ακόμα ιδιωτικοποίηση που… είναι «στον αέρα».

Σε κάθε περίπτωση, εάν όλα προχωρήσουν ομαλά, το Δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ από 55% σήμερα στο 25% και οι ιδιώτες θα αυξήσουν τη θέση τους στο 75%. Μέτοχοι είναι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο με 25%, το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, οι Καναδοί (40%) του ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Κοπελούζου (5%).

 

Εφόσον προχωρήσει η πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, στο ελληνικό Δημόσιο θα απομείνει το 25%, το οποίο ουδείς γνωρίζει να οδεύσει προς περεταίρω αξιοποίηση.

 

Πάντως, και αναφορικά με τη σχετική σύμβαση παραχώρησης που λήγει το 2026, εκκρεμούν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΑΑ για την επέκταση κατά 20 χρόνια (έως το 2046) της σύμβασης παραχώρησης που είναι σε επίπεδο… διεργασιών και ζύμωσης.

 

Γ. Π. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.