ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος»: Επέκταση σύμβασης με μικρή διάρκεια

15:15 - 18 Μαρ 2017 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος»: Επέκταση σύμβασης με μικρή διάρκεια
Μπήκαν οι υπογραφές για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από μια μακρά διαδικασία που κράτησε πάνω από ένα χρόνο.

Παρά το ότι παράγοντες της αεροπορικής αγοράς μιλώντας στο Reporter.gr εξέφραζαν την προτίμηση για σύμβαση για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ώστε να ¨"απλωθούν" οι χρόνοι αποσβέσεων και άρα να διευρυνθούν τα περιθώρια για μειώσεις στα τέλη χρήσης, τελικά επελέγη η 20ετία από τη 40ετία ή άλλο διάστημα. Προφανώς όπως εκτιμάται , ο κεντρικός λόγος ήταν η απόσπαση μεγαλύτερου άμεσου τιμήματος από τον βασικό μέτοχο. 

 

Τα έσοδα για το κράτος σε βάθος εικοσαετίας αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια φέτος. Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη μείωση των τελών προσγείωσης και την κατάργηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης που διατηρούσε έως τώρα η PSP (το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ) για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Πάντως η επέκταση της σύμβασης για 20 ακόμα έτη (έως το 2046) ήταν προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρξε παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να κλείσει η όλη συζήτηση καθώς καταγράφονταν καθυστερήσεις λόγω κάποιων απαιτήσεων από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών για μία ειδική ρύθμιση που αφορά τα υπόστεγα των αεροσκαφών.

 

Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 30% προϋποθέτει την επικύρωση της νέας σύμβασης από τη Βουλή.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 18 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.