ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «Ελ. Βενιζέλος» στηρίζει την καινοτομία εξάγοντας τεχνογνωσία

12:35 - 11 Απρ 2017 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Το «Ελ. Βενιζέλος» στηρίζει την καινοτομία εξάγοντας τεχνογνωσία
Σε πόλο ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας αναδεικνύεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Καταγράφοντας τις ανάγκες τους και με στόχο να δημιουργήσει μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες η διοίκηση του αερολιμένα καλεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις να καταθέσουν ιδέες στο δεύτερο κύκλο του διαγωνισμού Digital Gate μεχρι την 5η Μάη.

 

Πρόκειται για τον διαγωνισμό που οργανώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) και την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Εμπορίου (ELTRUN) με τη τη χορηγία τωνεταιρειών CISCO, SAS, την υποστήριξη τωνIBM, Microsoft, UniSystems / IQbility και έχειτεθεί υπό τηναιγίδα των ΕΙΠ / ΕΕΔΕ, ELTRUN, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, HEPIS.

 

Η διαδικασία

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν ιδέες για πέντε θεματικές ενότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ισάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής αεροδρομιακή κοινότητα: τη βελτίωση των διαδικασιών των επιβατών, την αναβάθμιση της εμπειρίας των ταξιδιωτών, νέες καινοτόμες ιδέες για το εμπορικό κέντρο του αεροδρομίου, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υποδομών και διαδικασιών του αεροδρομίου και, τελικά, τη δημιουργία ενός «έξυπνου» αεροδρομίου (smart airport).

 

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια:


Α: Υποβολή Επιχειρηματικής Ιδέας: Προθεσμία - 05/05/2017

Β: Σχεδιασμός Επιχειρηματικού μοντέλου και Rapid Prototype: Μάιος-Ιούλιος 2017

Γ: Ανάλυση Απαιτήσεων και Υποστήριξη Υλοποίησης: Αύγουστος-Δεκέμβριος 2017

 

Οι ομάδες που θα προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, θα βοηθηθούν από οργανωτικής και τεχνικής πλευράς στην υλοποίηση των προτάσεών τους, στο πλαίσιο του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την παροχή κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής που υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα επιλέξει ποιές από αυτές τις ιδέες / προτάσεις θα αξιοποιηθούν και σε πραγματικό περιβάλλον.

 

Οι ιδέες μεχρι τώρα

 

Το 2015 ο διαγωνισμός προσέλκυσε 82 συμμετοχές εκ των οποίων οι έξι χρηματοδοτούνται από το αεροδρόμιο της Αθήνας και στηρίζονται από χορηγούς που είναι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα:

 

Η ομάδα «Tactical» ανέπτυξε μια τεχνολογία που στοχεύει να αυτοματοποιήσει τον τρόπο και να ελαχιστοποιήσει το χρόνο που απαιτείται προκειμένου ένας οργανισμός όπως το αεροδρόμιο, να ειδοποιήσει μαζικά όλους όσοι πρέπει να ενημερωθούν σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

 

H ομάδα Ex Machina χρησιμοποίησε τεχνολογίες «internet of things» προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το αεροδρόμιο παρακολουθεί περιβαλλοντικούς δείκτες όπως η ηχορύπανση και η αέρια ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του αεροδρομίου, ιδιαίτερα κατά την απογείωση των αεροπλάνων.

 

Η ομάδα Clio Muse δημιουργεί, διαχειρίζεται και μεταπωλεί ψηφιακές θεματικές διαδρομές. Πρόκειται για ψηφιακές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ταξιδιώτες και τις οποίες μεταπωλεί σε τουρ οπερέϊτορ κι εκείνοι με τη σειρά τους σε ταξιδιωτικά γραφεία ενώ η Clio Muse εισπράττει προμήθεια. Για το αεροδρόμιο έχουν αναπτυχθεί δύο ξεναγήσεις στον Παρθενώνα και τον Εθνικό Κήπο συνδέοντας την πόλη με το μνημείο. Οι ξεναγήσεις αυτές είναι διαθέσιμες σε Info Points στο χώρο των αφίξεων και της στάθμευσης των Taxi.

 

Έσοδα απο την καινοτομία

 

Το ΔΑΑ επένδυσε περίπου 120.000 ευρώ στις 6 ιδέες αυτές όπως είπε ο Γιώργος Δημητριάδης, δ/ντής της Επιχειρησιακής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιών του ΔΑΑ. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι το τμήμα ΙΤΤ του ΔΑΑ αποτελεί μια αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα στο αεροδρόμιο που "πουλά" υπηρεσίες και σε άλλα αεροδρόμια με 7 εκατ. ευρώ έσοδα.

 

Μάλιστα μέσω του ΔΑΑ οι νεοφυείς επιχειρήσεις του digital gate έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις εφαρμογές που αναπτύσσουν σε όλα τα κανάλια στα οποία έχει πρόσβαση ο ΔΑΑ. Μάλιστα το "Ελ. Βενιζέλος" αφενός είναι σε επαφή με δύο ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μετάσχουν στην υλοποίηση των ιδεών, ενώ συνάπτει συμφωνίες (Revenue Sharing Agreements) με τις start up σε περίπτωση που τα σχήματα προωθήσουν τις καινοτόμες εφαρμογές τους μέσω των δικτύων συνεργασιών του.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 11 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.