ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αεροδρόμια και εταιρίες χαμηλού κόστους απογειώνουν τους προορισμούς

13:33 - 02 Αυγ 2017 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Προσδοκίες για υψηλή αύξηση φέτος του τουρισμού καταγράφονται στον κλάδο στη βάση της ανάλυσης των μέχρι τώρα στοιχείων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), Άρης Ίκκος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό πτήσεων για τα περιφερειακά αεροδρόμια (σ.σ. αεροδρόμια πλην των Αθηνών), "υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρίες που μέχρι τον Ιούνιο ήταν στο +10%". Η προβολή της τάσης αυτής σε βάθος δωδεκαμήνου καταλήγει σε μια αύξηση ζήτησης της τάξης του 8,5%, "κάτι που μπορεί να αλλάξει δυναμικά αλλά (δείχνει πως) είμαστε σε μια πολύ θετική κατεύθυνση".

Παράλληλα τόνισε τη σημασία της ύπαρξης αεροδρομίων για την ανάπτυξη των προορισμών όπως και την ύπαρξη δρομολογίων από εταιρίες χαμηλού κόστους.

"Ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 10,9% στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, ποσοστό που ανεβάζει μέχρι στιγμής το συνολικό αποτέλεσμα για όλο στο χρόνο στο 10,5%" ανέφερε ο κ. Ίκκος και προσέθεσε  ότι η αύξηση στο σύνολο των διεθνών αφίξεων (στα περιφερειακά αεροδρόμια), που φτάνει "στο 13,5% για τον Ιούνιο και στο 6,1% από την αρχή του έτους". "Όπου υπάρχει αερολιμένας είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση από τις διεθνείς αγορές (...) ενώ πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, και για προορισμούς που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση τα τελευταία χρόνια της κρίσης". Σημαντική είναι και συμβολή στην τουριστική κίνηση "των εταιριών χαμηλού κόστους τα τελευταία χρόνια αν και υπάρχει (τελευταία) μια πολύ μικρή υποχώρηση αυτών των εταιριών στο εσωτερικό της χώρας, των low cost carriers όπως ονομάζονται" είπε.

Αυξημένη κινητικότητα και από τους Έλληνες

Αύξηση καταγράφεται και από κατοίκους Ελλάδας για πτήσεις εντός της χώρας, ενώ "σημειώνεται κι αυξημένη κινητικότητα και για ταξίδια προς το εξωτερικό" σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) του ΣΕΤΕ. Ο κ.Ίκκος σημειώνει πως "πάρα πολλά από τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν μείνει πίσω και προσδοκία είναι με τη νέα διοίκηση στην οποία έχουν περάσει θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις για να γίνουν επαρκή ή κατάλληλα για τον αριθμό των επιβατών και τους προορισμούς που εξυπηρετούν".

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, στην αύξηση της κίνησης για το 2017 "πρωταγωνιστούν οι επισκέπτες από τη "Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ολλανδία". Σε επίπεδο ποσοστών, "πλην της Ιταλίας που εμφανίζει μια μικρή πτώση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ολλανδία εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται στο 10%-24% σε ό,τι αφορά τον αριθμό θέσεων για τη σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία", ενώ μέσα στο 2017 παρατηρείται και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν "κάτι στο οποίο βοήθησε φέτος και το Πάσχα (ημερολογιακά)" όπως ανέφερε ο κ. Ίκκος.

Υψηλότερη τέλος είναι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ "και η ανάπτυξη των τουριστικών θέσεων για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (...) κάτι που δείχνει και μια τάση διεύρυνσης της σεζόν".

 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.