ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων στο 12ο συνέδριο «Αερομεταφορές-Παρον και μέλλον»

11:41 - 21 Ιουν 2018 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων στο 12ο συνέδριο «Αερομεταφορές-Παρον και μέλλον»
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησε το 12ο συνέδριο « ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ», που οργανώθηκε από την εταιρεία iFORCE Επικοινωνίες, και διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, στις 6 Ιουνίου 2018, με συντονιστή τον έγκριτο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μοζ.

Μετά τους χαιρετισμούς και την ενδιαφέρουσα ομιλία του κυρίου Δημήτρη Καμπούρογλου, από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.), τον λόγο πήρε ο Χρήστος Λεοντόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, υπεύθυνος γενικής αεροπορίας, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην γενική αεροπορία στην Ελλάδα και τον αεροτουρισμό.

«Παρόλο που ο τουρισμός θεωρείται η εναπομείνουσα βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, η γενική αεροπορία και ο αερο-τουρισμός παραμένουν υπανάπτυκτες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η άγνοια, η αδιαφορία, η γραφειοκρατία αλλά και η εν γένει έλλειψη αεροπορικής κουλτούρας στην Ελλάδα, καθιστούν μία χώρα που θα μπορούσε να ήταν η ‘’Florida’’ της Ευρώπης σε κάτι λιγότερο από παρατηρητή των εξελίξεων.»

Η Γενική Αεροπορία είναι πραγματικά ένας μικρός τουριστικός χώρος στη χώρα μας, που όμως δυστυχώς, αντί να αναπτύσσεται στην χώρα του Ίκαρου, με τις τρακόσες μέρες ηλιοφάνεια, το μοναδικό τοπίο, το ιδανικό κλίμα γι αυτή τη δραστηριότητα αλλά και τα 40 αεροδρόμια, κινδυνεύει απλά να εξαφανιστεί. Ο ομιλητής δε δίστασε να αναφερθεί και στο λεγόμενο «φαινόμενο Fraport». Παρότι η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων υποστηρίζει τα αναπτυξιακά έργα της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας, εντούτοις, δεν μπορεί να μην καυτηριάσει την νέα τιμολογιακή της πολιτική, με τον δεκαπλασιασμό των τελών προσγείωσης και parking των ελαφρών αεροσκαφών μέσα σε 2 χρόνια και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Η συγκεκριμενη τιμολογιακή πολιτική της Fraport δεν έχει καμία επιχειρηματική λογική και προσβλέπει απλά στον αφανισμό του λεγόμενου αεροτουρισμού αλλά και της γενικής αεροπορίας από την Ελλάδα» Τα τέλη προσγείωσης και λιμενισμού ελαφρών αεροσκαφών στα 14 ελληνικά αεροδρόμια είναι πολλαπλάσια και από τα πιο ακριβά αεροδρόμια που εξυπηρετούν την γενική αεροπορία στην Ευρώπη. Είναι επίσης «άξιο θαυμασμού» ότι αυτά τα τέλη είναι πολλαπλάσια ακόμα και από Ευρωπαϊκά αεροδρόμια που επίσης διαχειρίζεται η ίδια η Fraport στην Ευρώπη. Ήδη στην Κέρκυρα παρατηρείται μείωση κατά 85% των αφίξεων μικρών ελαφρών αεροσκαφών από το εξωτερικό το τελευταιο χρόνο. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι στο σχεδιασμό των χώρων των αεροδρομίων, η Fraport μειώνει τις θέσεις πάρκινγκ αεροσκαφών γενικής αεροπορίας, αντί να τις αυξάνει, προς όφελος των αερογραμμών αλλά και αγνοεί, προς το παρόν, τα έργα υποδομής για ανεφοδιασμό καυσίμων μικρών αεροσκαφών, όπως υποτίθεται ότι επιβλέπει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδος σύμφωνα με σχετικά μνημόνια.

«Είναι κατανοητό ότι μια ιδιωτική εταιρεία προσβλέπει στο κέρδος, και αυτό δεν είναι επί της αρχής καθόλου μεμπτό, αλλά όταν όμως λόγω του κέρδους αφανίζει ένα σημαντικό τομέα που άπτεται της εκπαίδευσης των πιλότων στην Ελλάδα από αεροπορικές ακαδημίες ή και αερολέσχες αναγκάζοντας ακόμη και τους αυριανούς Έλληνες πιλότους να φεύγουν για εκπαίδευση στο εξωτερικό, τότε κάποιος πρέπει να πει ή να κάνει κάτι.» Πέραν λοιπόν των απίστευτων υπερβολικών χρεώσεων, που θα αποθαρρύνουν όλους τους ξένους περιηγητές να επισκέπτονται τη χώρα μας και έχουν οδηγήσει τις τοπικές ελληνικές αερολέσχες σε αγωγές εναντίον της Fraport (βλέπε για παράδειγμα την Αερολέσχη Κέρκυρας), δημιουργείται επιπλέον και πρόβλημα ασφάλειας των πτήσεων.

Ο χειριστής του ελαφρού αεροσκάφους θα προσπαθήσει να παρακάμψει τα Fraport αεροδρόμια, προκειμένου να μην υποστεί αυτές τις παράλογες χρεώσεις. Για παράδειγμα, ένας αεροπεριηγητής - χειριστής ελαφρού αεροσκάφους, ο όποιος θέλει να έρθει στη χώρα μας, ας πούμε από την Ιταλία ή την Κροατία, για να αποφύγει τις υπερβολικές χρεώσεις, θα παρακάμψει τα Fraport αεροδρόμια, που στην ουσία είναι όλα τα Ιόνια νησιά, αυξάνοντας το ρίσκο της πτήσης του, σε σχέση με μια πιθανή απρόβλεπτη αλλαγή των καιρικών συνθηκών αλλά και βεβαίως σε σχέση με μια πιθανή έλλειψη καυσίμων στον αέρα. Είναι γνωστό ότι πρόσφατα, ένα ελαφρύ αεροσκάφος κατέπεσε στην περιοχή της Ναυπάκτου, καίτοι δεν έχει εκδοθεί επίσημο πόρισμα, παρατηρήθηκε ότι στο μοιραίο αυτό δυστύχημα δεν υπήρξαν ίχνη διαρροής καυσίμου, από το κατά τα άλλα, κατεστραμμένο αεροσκάφος. «Στην ουσία η Fraport βάζει την τελική ταφόπλακα στην γενική αεροπορία και τον αεροτουρισμό στην Ελλάδα, αφού οι ξένοι αερόπεριηγητές, θα επιλεγούν προορισμούς εκτός Ελλάδας για τις διακοπές τους και τις αεροπεριήγησεις τους».

Στη συνέχεια του συνεδρίου, ο κύριος Ιωάννης Παπάζογλου, Corporate Communications Μanager, Fraport Greece, παρουσίασε αναλυτικά με χρονοδιάγραμμα τα τρέχοντα έργα της αξιοποίησης των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, απέφυγε όμως να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα, που η ίδια η Fraport δημιουργεί στην γενική αεροπορία της Ελλάδος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 21 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.