ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «Ελ.Βενιζέλος» στο top 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενης επιβατικής κίνησης

16:49 - 25 Σεπ 2018 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Το «Ελ.Βενιζέλος» στο top 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενης επιβατικής κίνησης
Ενισχυμένες ήταν οι επιδόσεις του αεροδρομίου Αθηνών τον Ιούλιο, όσον αφορά την αύξηση της επιβατικής κίνησης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, υπερβαίνοντας το μέσο όρο των αεροδρομίων της Ευρώπης (+4,8%) και μπαίνοντας στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ευρωπαϊκό τμήμα του παγκόσμιου φορέα αεροδρομίων, ACI, το αεροδρόμιο Αθηνών, με αύξηση 11,4%, βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα αεροδρομίων με την ταχύτερη ανάπτυξη επιβατικής κίνησης, δίπλα στα αεροδρόμια Βίλνιους (+252%), Μπρατισλάβας (+15%), Ρίγας (+14,4%), Ταλίν (+14,1%), Βουδαπέστης (+13,8%), Βαρσοβίας (+13,8%), Ελσίνκι (+12,5%), Μάλτας (+12,1%) και Πράγας (+10,2%).

Τις χαμηλότερες επιδόσεις σημείωσαν τα αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Σλοβενίας, τα οποία παρουσίασαν αυξήσεις κάτω του 2%.

Η αύξηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων τον Ιούλιο (+4,8%) κρίνεται ικανοποιητική, όμως χαμηλότερη σε σύγκριση με την αύξηση του πρώτου εξαμήνου του 2018 (+6,7%) κάτι που επηρέασε κυρίως την αγορά αεροδρομίων εκτός της ΕΕ.

Η αύξηση επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός ΕΕ ανήλθε σε 6,8%, έναντι 10,5% το πρώτο 6μηνο. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες αυξήσεις στα τουρκικά, ρωσικά και ισλανδικά αεροδρόμια. Αντίθετα, υψηλές αυξήσεις κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και της Ουκρανίας με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.

Εντός ΕΕ, τα αεροδρόμια είχαν αύξηση επιβατών της τάξης του 4,3$ τον Ιούλιο έναντι αύξηση 5,4% το πρώτο 6μηνο της χρονιάς. Όπως εκτιμά η ACI, η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις πληρωμάτων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Ωστόσο, ανάμεσα στα αεροδρόμια που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην κατηγορία όσων διακινούν πάνω από 25 εκατ. επιβάτες, στην πρώτη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αττάλειας (+18,3%), αναδεικνύοντας την επιστροφή της Τουρκίας ως προορισμού, και ακολούθησαν τα αεροδρόμια Μόσχας (SVO, +12,2%), Κωνσταντινούπολης (SAW, +9,8%), Μαδρίτης (+8,7%) και Φρανφούρτης (+7,5%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.