ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Aegean που προχωρά και ξεχωρίζει

09:04 - 06 Δεκ 2018 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Η Aegean που προχωρά και ξεχωρίζει
Χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, η Aegean Airlines αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, προχωρώντας με συνέπεια, αναπτυσσόμενη με σύνεση και συμπαγές προφίλ, σ’ έναν ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο.

Η εταιρεία χθες υπέγραψε προσύμφωνο με την αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney για την κατασκευή των κινητήρων GTF™, που θα «εφαρμοστούν» στα νέα αεροπλάνα Airbus της οικογένειας Α320neo και Α321neo, που αφορούν τη μεγάλη παραγγελία των 42 αεροσκαφών που έγινε προ μηνών.

Είναι μια σημαντική συμφωνία καθώς οι κινητήρες GTF™ θεωρούνται ότι καλύτερο στην αεροναυπηγική, με εξαιρετικές επιδόσεις σε μείωση κατανάλωσης, περιορισμού ρύπων και ήχου αλλά και διάρκεια πτήσεων.

Η Pratt & Whitney δεν θα εξοπλίσει μόνο τα 42 αεροσκάφη Α320neo και Α321neo, αλλά και επιπλέον 20 αεροσκάφη που η Aegean θα αποκτήσει μέσω leasing προς τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 και θα αφορούν τη σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου.

Το προσύμφωνο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης και o κ. Rick Deurloo, πρώτος Αντιπρόεδρος πωλήσεων, marketing και υποστήριξης πελατών του αμερικανικού ομίλου.

«Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ δύο εταιρείων- leaders στον κλάδο τους, που ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ πλέκοντας το εγκώμιο του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα: «Η Aegean είναι μία εταιρεία με ρεκόρ όσον αφορά την ακρίβεια των πτήσεων, παρέχοντας πολύ καλές υπηρεσίες και καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, είναι από τους ομίλους που παίζουν κορυφαίο ρόλο σε αυτή τη συγκυρία, στηρίζοντας κι έναν κλάδο σημαντικό για την ελληνική οικονομία όπως είναι ο τουρισμός».

 Ορόσημο για τον νέο κύκλο ανάπτυξης της Aegean χαρακτήρισε την υπογραφή του προσυμφώνου ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευτύχιος Βασιλάκης που σημείωσε ότι «με το νέο στόλο ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας μας». Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρη Γερογιάννη υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Pratt & Witney έρχεται μετά από μία εξαντλητική διαδικασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. «Η επιλογή των κινητήρων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη συνεργασία μας με την Pratt συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας τόσο στον τομέα κατανάλωσης καυσίμου όσο και τη μείωση του κόστους συντήρησης. Είναι η πλέον φιλική στο περιβάλλον λύση και η βέλτιστη, τεχνολογικά, λύση». Σημειώνεται ότι οι νέοι κινητήρες προσφέρουν οικονομία 16% στα καύσιμα και σημαντική αποκλιμάκωση των ποσοστών θορύβου. Επίσης με το νέο συμβόλαιο διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη συντήρηση αλλά και η κάλυψη συνολικά των αναγκών της Aegean κατά περιόδους που θα τελείται η συντήρηση αυτή.

Για μία  μία μακρά, εξαντλητική και άκρως λεπτομερής διαδικασία έκανε λόγο ο ο Senior Vice President Sales, Marketing και Customer Support της Pratt & Whitney, κ. Rick Deurloo προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία για εμάς με την Aegean, με την οποία περνάμε πλέον στο επόμενο κεφάλαιο της συνεργασίας μας».

Το εξαιρετικό 3ο τρίμηνο του 2018

Εκτός από το επενδυτικό πρόγραμμα που προχωράει σταθερά, η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα στο 3ο τρίμηνο του 2018, ένα τρίμηνο που – όπως πάντα – είναι μακράν το καλύτερο του έτους. Φέτος, το 3ο τρίμηνο «έφερε» περίπου το μισό τζίρο ολόκληρου του 9μήνου για τον όμιλο! Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο έφτασε στα 939,3 εκατ. ευρώ, με τα 483,6 εκατ. ευρώ να είναι στο 3ο τρίμηνο!

Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στο 3ο τρίμηνο στα 94,7 εκατ. ευρώ, κατά 3% βελτιωμένα έναντι του αντίστοιχου του 2017, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμων κατά 27%. Η εκτόξευση του τουρισμού, ο πλουραλισμός των δρομολογίων, αλλά και η πληρότητα των πτήσεων, ήταν οι αιτίες του ρεκόρ κερδοφορίας στο 3ο τρίμηνο.

Η Aegean Airlines είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από τις 11 Ιουλίου του 2007, ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν στα 7,60 ευρώ. Έχει δείξει τεράστια ανθεκτικότητα όλα αυτά τα χρόνια της τρομερής κρίσης, κάτι που αντανακλάται στο ταμπλό που είναι από τα πλέον αξιόπιστα blue chips της αγοράς.

Η μετοχή έχει ιστορικό υψηλό στα 9,50 ευρώ από τις 8 Μαΐου του 2018, ενώ χθες έκλεισε στα 7,75 ευρώ (+1,31%), με την αποτίμησή της στα 553 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει στη 17η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

Στα 10 ευρώ ο στόχος από HSBC

Στα 10 ευρώ από 8,8 ευρώ προηγουμένως ανεβάζει την τιμή στόχο για την Aegean Airlines η HSBC σε νέα έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση για αγορά. Ο διεθνής οίκος επικαλείται την αξιοπιστία της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας αλλά και το ότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσαν ότι η επιλογή να επικεντρωθεί στην Αθήνα λειτουργεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 06 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.