ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελ. Βενιζέλος: Μέχρι 15 Απριλίου η επιλογή συμβούλων για την πώληση του 30%

07:51 - 04 Μαρ 2019 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ελ. Βενιζέλος: Μέχρι 15 Απριλίου η επιλογή συμβούλων για την πώληση του 30%
Πιθανότατα η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου <Ελευθέριος Βενιζέλος> να είναι η πιο εύκολη ιδιωτικοποίηση που θέλει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση πρίν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019.

Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στην επιλογή συμβούλων μέσα από διαγωνισμό με στόχο να έχουν επιλεγεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 30% του ΔΑΑ μέχρι το προσεχή Δεκέμβριο, εξέλιξη που ίσως δεν επιβεβαιωθεί αφού οι εθνικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως το τίμημα που θα εισπραχθεί είναι ένα κορυφαίο ζήτημα.

Η εκτίμηση των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι θα πρέπει να εισπραχθεί ένα ποσό της ταξεως του 1 με 1,2 δισ. ευρώ γεγονός που αποτυπώνεται και από  τα αλλεπάλληλα ρεκόρ επιβατικής κίνησης που έχουν ανεβάσει τις προσδοκίες για το τίμημα. Το 2018 το ΔΑΑ σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με 24,14 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,4 εκατ. επιβάτες τη κίνηση του 2017.

Ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 30% του ΔΑΑ  μετά την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές πρόσθετες επενδύσεις  περίπου 3 δισ  ευρώ  κυρίως σε έργα αύξησης χωρητικότητας που θα ανεβάσουν τη σημερινή δυναμικότητα από 26 σε  50 εκατ επιβάτες ετησίως έως το τέλος της παραχώρησης.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.