ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιός» Boeing απειλεί με αυξήσεις τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια

09:35 - 15 Μαρ 2019 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
«Ιός» Boeing απειλεί με αυξήσεις τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια
Πολλαπλές συνέπειες αναμένεται να έχει η καθήλωση στο έδαφος 500 και πλέον αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX 8 και MAX 9. Ειδικά μετά τις αποφάσεις των εποπτικών αρχών μεγάλων αεροπορικών αγορών όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να βάλουν φρένο στις απογειώσεις αυτών των αεροσκαφών μειώνεται σημαντικά η διαθεσιμότητα θέσεων για αεροπορικά ταξίδια. Αν, δε, παραταθεί αυτό το καθεστώς και δε λυθεί το ζήτημα, τότε, οι όποιες επιπτώσεις μπορεί να είναι εντονότερες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της easyJet, του ομίλου, easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, Sir Στέλιο Χατζηιωάννου η εξέλιξη αυτή θα φρενάρει την ανάπτυξη της αεροπορικής αγοράς, ενώ δεν αποκλείεται να ανεβάσει τα ναύλα καθώς θα μειωθούν οι προσφερόμενες πτήσεις και θέσεις. «Είναι φυσικό όταν μια εταιρία που έχει τέτοιου τύπου αεροπλάνα, τα αποσύρει να δημιουργείται ένα κενό, δηλαδή, να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις και να πέφτει το φορτίο στους άλλους που εκτελούν τα ίδια δρομολόγια. Αυτό μπορεί να φέρει αυξήσεις ναύλων λόγω μείωσης της προσφοράς» σημείωσε ο Sir Stelios μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στην Αθήνα για τις δράσεις του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation.

 

Άλλωστε η αεροπορική αγορά χαρακτηρίζεται από δυναμική διαμόρφωση τιμών με το σύστημα του yield management, όπως λέγεται, στη βάση πολλαπλών δεδομένων και κυρίως του κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς.

 

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου, «σε βάθος χρόνου η όλη εξέλιξη, καθώς αφορά μια μεγάλη εταιρία κατασκευής αεροπλάνων, όπως η Boeing, που αντιπροσωπεύει το 50% της αγοράς, μπορεί να επηρεάσει, να επιβραδύνει την ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας».

 

Πάντως η EasyJet αν και χρησιμοποιεί αεροσκάφη της Airbus δεν επιχαίρει για το ό,τι συμβαίνει καθώς δημιουργεί συνολική αναστάτωση στην αγορά. Σημειώνεται ότι την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Ethiopian Airlines και μετά τις ανάλογες αποφάσεις αρκετών χωρών.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά το τραγικό δυστύχημα της πτήσης της Ethiopian Airlines ET302 στην οποία εμπλέκεται αεροσκάφος τύπου Boeing 737 MAX 8, «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ.

 

Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».

 

Σημειώνεται ότι περίπου 50 αεροπλάνα τέτοιου τύπου πετούν στην Ευρώπη με κύριους χρήστες τη Ryanair, τις Νορβηγικές Αερογραμμές και την Turkish. Στην Ελλάδα, στο εσωτερικό όσο και στις περισσότερες πτήσεις που συνδέουν τη χώρα με το εξωτερικό τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται είναι άλλων τύπων. Πάντως ο μεγαλύτερος όγκος των αεροσκαφών είναι σε περιοχές εκτός Ευρώπης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 15 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.