ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια η κοινοπραξία MIRA που διεκδικεί το 30% του ΔΑΑ

18:54 - 31 Οκτ 2019 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ποια η κοινοπραξία MIRA που διεκδικεί το 30% του ΔΑΑ
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου 2019 ότι δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ).

Μεταξύ των σχημάτων είναι το “MEIF 6 Attic Investment, η Raffles Infra Holding και η Chengdong Investment Corporation”, μια κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Δύο σημαντικοί παγκόσμιοι θεσμικοί επενδυτές, η σιγκαπουριανή GIC και η China Investment Corporation, αναμένεται να λάβουν μειοψηφικά μερίδια στην υπό την ηγεσία της MIRA κοινοπραξία. Εάν είναι επιτυχής στην προσφορά της, η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με τους σημερινούς μετόχους του ΔΑΑ για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Ποια είναι η MIRA

Η MIRA είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών στον κόσμο – διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 115 δισ. ευρώ τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει στο χαρτοφυλάκιό της 155 επιχειρήσεις, ~600 ακίνητα και 4,7 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης.

Ανήκει στον όμιλο Macquarie, μια από τις 10 κορυφαίες επιχειρήσεις της Αυστραλίας, με ενεργητικό υπό διαχείριση ύψους 347 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 28 δισ. ευρώ. Η Macquarie ιδρύθηκε το 1969 και απασχολεί πάνω από 15.700 εργαζομένους σε 30 χώρες.

Δραστηριοποιείται στην Ευρώπη από το 1989, με 2.400 υπαλλήλους σε 18 γραφεία. Είναι ένας κορυφαίος επενδυτής σε αεροπορικές υποδομές παγκοσμίως, με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα.

Η MIRA έχει διαχειριστεί συμφέροντα σε 22 αεροδρόμια ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας της με κρατικούς συνιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια των μακροπρόθεσμων κοινών επενδύσεων στα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Κοπεγχάγης. Έχει επίσης διαχειριστεί ενεργά τις επενδύσεις των αεροδρομίων που εξυπηρετούν το Σίδνεϋ, τη Ρώμη, τη Γλασκώβη, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ, καθώς και άμεσα και έμμεσα συμφέροντα σε διάφορα αεροδρόμια παγκοσμίως. Η MIRA διαχειρίζεται σήμερα 13 επενδύσεις αεροδρομίων στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

Τέλος, σχεδιάζει να επενδύσει στον ΔΑΑ μέσω του ταμείου Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6), αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί για να επενδύσει σε ευρωπαϊκές υποδομές για λογαριασμό μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 31 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.