ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΔΑΑ πρόσω ολοταχώς για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

08:00 - 06 Οκτ 2022 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ο ΔΑΑ πρόσω ολοταχώς για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για εισαγωγή του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας οδήγησε το Ταμείο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής του στην εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ προτίμησε την ακύρωση της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, για την εκχώρηση του 30% που κατέχει επί του ΔΑΑ, και την εισαγωγή του αερολιμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δηλαδή, αντί να αναζητηθούν επενδυτές για το στρατηγικό πακέτο μετοχών που θέλει να θέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και οι μετοχές αυτές θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή (IPO).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιλεγεί ήδη οι σύμβουλοι που θα προετοιμάσουν το IPO, ενώ όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις με τους υπόλοιπους μετόχους για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Χρονικά η εισαγωγή προσδιορίζεται για τις αρχές του 2023.

Σημειώνεται ότι πέρα από το 30% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, το 25% του ΔΑΑ ελέγχεται από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), το 45% από την AviAlliance και το 5% από τον όμιλο Κοπελούζου. 

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό εγχώριων και διεθνών επενδυτών να συμμετάσχουν στο success story, που έπειτα από δύο υγειονομικές κρίσεις ανακάμπτει εντυπωσιακά» είπε ο κ. Πολίτης και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να πετύχουμε έναν διττό στόχο: να προσελκύσουμε επενδυτές ενισχύοντας την κεφαλαιαγορά και να δημιουργήσουμε μια επιπλέον πηγή άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων στο αεροδρόμιο». 

Κι όλα αυτά με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να περιμένει πως και πως ένα μεγάλο IPO, όπως αυτό του ΔΑΑ. «Ο μόνος τρόπος να σπάσεις το αρνητικό αφήγημα που υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι θετικές εκπλήξεις. Είναι σημαντικό να βρεθεί κάτι με αξία 1-2 δισ. ευρώ που θα μπει στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου», είχε πει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, πριν από μερικές εβδομάδες σε δημοσιογραφική ενημέρωση. Αναμφισβήτητα θα πρόκειται για ένα νέο μεγάλο IPO μετά από χρόνια, με σαφή ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς, δεδομένου ότι οι εισηγμένες τα δέκα τελευταία χρόνια κοιτάζουν την έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το timing για την εισαγωγή θα αξιολογηθεί σε σχέση και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η σημαντική και ποιοτική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται ότι τροφοδοτεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα περιουσιακό στοιχείο με υψηλότατες μερισματικές αποδόσεις. Η αξία του ΔΑΑ σε όρους δηλαδή EV (enterprise value) προσδιορίζεται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός της είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, το equity value κινείται κατά τι υψηλότερα των 3 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:05 - 06 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.