ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελ. Βενιζέλος: «Υψηλές πτήσεις» και τον Μάιο-Ορίζοντας το ΧΑ

10:31 - 01 Ιουν 2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ελ. Βενιζέλος: «Υψηλές πτήσεις» και τον Μάιο-Ορίζοντας το ΧΑ
Συνεχίστηκε η πορεία «απογείωσης» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) και το Μάιο. Με βάση πληροφορίες η επιβατική κίνηση, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική, ξεπέρασε τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019.

Στο μεταξύ, το δρόμο προς την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φαίνεται να παίρνει ο ΔΑΑ βοηθούσης και της θετικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται, άμεσα, να υπογραφεί το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ, για τη διάθεση μέσω του ΧΑ του  30% του «Ελ Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος είναι ο καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments. Η οικογένεια Κοπελούζου  ελέγχει το 5%, ενώ ποσοστό 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και 25% από το Υπερταμείο, το οποίο και θα διατηρήσει το ποσοστό του και μετά τη διαδικασία διάθεσης μετοχών στο ΧΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την αρχική συμφωνία που είχε «στα σκαριά» το ΤΑΙΠΕΔ, προβλεπόταν αρχική δημόσια προσφορά του 30% των μετοχών του με το PSP να έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών με ένα ρυθμιζόμενο κέρδος.

Για το υπόλοιπο 20% του ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο προέβλεπε την διάθεσή του σε ενδιαφερόμενους με στόχο την άντληση  800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για το project του ΔΑΑ είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutsche Bank.

Οριστική ημερομηνία για την εισαγωγή, βέβαια, αναμένεται να οριστεί με τη νέα κυβέρνηση, κάτι που φέρνει τις όλες εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το μήνυμα για τη χρονιά

Πάντως οι όλες εξελίξεις εγγράφονται σε ένα θετικό «υπόστρωμα». Με βάση όσα ανέφερε ο CEO του ΔΑΑ Γιάννης Παράσχης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά την πρώτη του ομιλία ως προέδρου του ΣΕΤΕ, το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει σε επιδόσεις το 2019. «Παρόλο που το 2022 ήταν μια χρονιά με ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τους πρώτους τέσσερεις μήνες, η αναπτυξιακή δυναμική του ελληνικού τουρισμού κατέστη εμφανής αμέσως μετά την άρση τους». 

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με 27,8 εκατομμύρια ΑΦΙΞΕΙΣ και 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ ΕΣΟΔΑ, δηλαδή με υστέρηση κατά 11.2% στις ΑΦΙΞΕΙΣ, αλλά μόνο 3% στα ΕΣΟΔΑ σε σχέση με την προ-πανδημική χρονιά ρεκόρ 2019. Αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο ότι η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη το 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 11% από τα 564 στα 627 Ευρώ, σε σχέση με το 2019. Η ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού κλάδου ήταν από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

Το 2023 που διανύουμε είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό. 

Είναι ενδεικτική η μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο και τα δικά μας για το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019. 

Η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε” τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, προσθέτοντας και μια «πινελιά» προβληματισμού.

«Προφανώς, τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα».

«Τα  δεδομένα ωστόσο που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019  θα ξεπεραστούν φέτος», ανέφερε ο κ. Παράσχης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.