ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aegean: Μείωση 13% στα κέρδη α΄ εξαμήνου

18:38 - 26 Αυγ 2008 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στα 5,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Aegean το πρώτο εξάμηνο του 2008, εξαιτίας κυρίως της αύξησης κατά 13% της επιβατικής κίνησης που σημειώθηκε.

Συγκεκριμένα, η AEGEAN μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 13%. Στο δίκτυο εσωτερικού η εταιρία κατέγραψε αύξηση 8% ενώ στο δίκτυο εξωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 24%. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια εξωτερικού προήλθε από την εκτέλεση δρομολογίων από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών όπου δραστηριοποιούνται παραπάνω από 65 εταιρίες που εκτελούν τακτικές πτήσεις. Ο μέσος αριθμός επιβατών ανά πτήση βελτιώθηκε σε 99 επιβάτες έναντι 91 το προηγούμενο έτος. Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 262,7εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26%. Η αύξηση των εσόδων προήλθε από τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια εξωτερικού, την αύξηση της μέσης χωρητικότητας ανά αεροσκάφος λόγω της παραλαβής των νέων Airbus A320/321, την ενίσχυση της μέσης πληρότητας των τακτικών πτήσεων γεγονός που οφείλεται στη σταδιακή ωρίμανση των νέων δρομολογίων και τέλος την επιβολή επίναυλου καυσίμων. Η κερδοφορία της εταιρίας επηρεάστηκε αρνητικά από τη σημαντική αύξηση κατά 64% ή κατά 26,2 εκατ. ευρώ του κόστους καυσίμων που ανήλθε σε 66,8 εκατ. ευρώ από 40,7 εκατ. ευρώ το 2007. Παρόλα αυτά, το προαναφερθέν πλέγμα ενεργειών ενίσχυσης των εσόδων είχε σαν αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να υποχωρήσουν μόλις 3% στα 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2007 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους υποχώρησαν 13% στα 5,5 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ το 2007.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε σχετικά:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι συνθήκες που επικράτησαν στον κλάδο των αερομεταφορών διεθνώς ήταν ιδιαιτέρως δυσμενείς, απόρροια της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Αντιμέτωποι με τις Aegean Airlines δυσμενείς αυτές συνθήκες οι αερομεταφορείς διεθνώς καταφεύγουν σε μείωση της χωρητικότητας ή επιβράδυνση των αναπτυξιακών τους σχεδίων. Τα αποτελέσματα της AEGEAN κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 αποδεικνύουν ότι η εταιρία κατόρθωσε να μετριάσει την επίδραση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών κυρίως λόγω της σταδιακής ωρίμανσης των δρομολογίων που ξεκίνησαν τα τελευταία τρία έτη σε νέες αγορές του εξωτερικού και των ωφελειών που σταδιακά αρχίζουν να προκύπτουν από την αντικατάσταση του παλαιού στόλου αεροσκαφών με νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.