ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αλουμίνιο «πρωταθλητής» των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία Κύριο

11:36 - 05 Φεβ 2018 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Το αλουμίνιο «πρωταθλητής» των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία
Το αλουμίνιο και τα παράγωγά του, είναι στην πρώτη θέση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γαλλία, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας μας στο Παρίσι.

Το γεγονός έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα ξεκίνησε μεταπολεμικά από την γαλλική Πεσινέ με την εταιρία Αλουμίνιον της Ελλαάδος, που από το 2005 είναι μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Σήμερα, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαθέτει τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί με τα μεταλλεία της, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελληνική περιφέρεια. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 650.000 τόνους βωξίτη, από υπόγεια εργοτάξια και μόνο. Μάλιστα σε εξέλιξη είναι στη μονάδα στα Άσπρα Σπίτια ένα επενδυτικό πρόγραμμα που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο φόντο αυτό, στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, την πρώτη θέση μεταξύ των κατηγοριών εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνει το αλουμίνιο και τα προϊόντα αυτού, με μερίδιο 14,6% επί των συνολικών εξαγωγών προς τη χώρα και αξία 75 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,3%.

Στη 2η θέση βρίσκονται τα φαρμακευτικά προϊόντα με 58,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 11,3%. Ακολουθούν οι πλαστικές ύλες με 42,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 8,2%, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 41,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 8,0% και τα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων με 31,7 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,1%. Οι πρώτες πέντε κατηγορίες κατέχουν το 48,3% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ οι πρώτες 20 κατηγορίες συγκεντρώνουν το 83,9% του συνόλου των εξαγωγών.

Μεταξύ των 20 πρώτων κατηγοριών προϊόντων, αξιοσημείωτη αύξηση κατά το υπό εξέταση διάστημα σημείωσαν οι: Διάφορα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών (79%), Ανόργανα χημικά (69%), Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά (32%) και Τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα (20%). Από την άλλη πλευρά, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι: Καρποί και φρούτα βρώσιμα. Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών (44%), Καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιίας (29%), Μηχανές και συσκευές για την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας (28%).

Τα 10 πρώτα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα

Αναλυτικότερα, εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές, σε επίπεδο οκταψήφιας ανάλυσης Συνδυασμένης Ονοματολογίας, παρατηρείται ότι τα συσκευασμένα φάρμακα κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία με μερίδιο 8,9%. Κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, η αξία των εξαγωγών του προϊόντος σημείωσε αύξηση της τάξης του 14,4% και ανήλθε σε 46,1 εκ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι νωπές τσιπούρες, η αξία των οποίων ανήλθε σε 22,4 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 4,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία. Ακολουθούν οι πλάκες, ταινίες και φύλλα από κράματα αλουμινίου με ύψος εξαγωγών 18,5 εκ. ευρώ (εντυπωσιακά αυξημένο κατά 114%) και μερίδιο 3,6%, οι ευθείς σωλήνες από χαλκό με εξαγωγές ύψους 17,8 εκ. ευρώ και μερίδιο 3,4%. Τα νωπά λαβράκια με εξαγωγές ύψους 15 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,9% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των κυριότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στη Γαλλία κατά το 9μηνο του 2017.

Πορεία

Πάντως πτώση της τάξης του 2,6% κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017, παρουσίασε το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας με τον όγκο εμπορίου να διαμορφώνεται σε 1,94 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία έχουν αντληθεί από τη Eurostat.

Όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών καα Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρέσβειρας μας στο Παρίσι, η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το ανωτέρω διάστημα σημείωσε μείωση της τάξης του 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, φθάνοντας τα 517,2 εκατ. ευρώ, από 529,3 εκατ. ευρώ το 2016. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία κατά το υπό εξέταση διάστημα κινήθηκαν και αυτές πτωτικά κατά 2,7% και ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρή βελτίωση 3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016, παραμένοντας, ωστόσο, ελλειμματικό για τη χώρα μας (-911,3 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές ανήλθε σε 36,2%

Ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία - Κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα

Από την πλευρά των ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία, την πρώτη θέση μεταξύ των κατηγοριών προϊόντων καταλαμβάνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα με εισαγωγές συνολικού ύψους 165 εκ. ευρώ και μερίδιο επί του συνόλου των εισαγωγών 11,6%. Στη 2η θέση βρίσκονται τα κρέατα και παραπροϊόντα με 144,8 εκ. ευρώ και μερίδιο 10% και ακολουθούν τα καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιίας με 81,9 εκ. ευρώ και μερίδιο 5,7%, τα αυτοκίνητα οχήματα με 75,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 5,3%, και τα προϊόντα αεροπλοΐας με 75 εκ. ευρώ και μερίδιο 5,3%. Η σύνθεση των γαλλικών εισαγωγών στην Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη διασπορά από τη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, με τις πρώτες πέντε κατηγορίες προϊόντων να καταλαμβάνουν το 38% του συνόλου των εισαγωγών από τη Γαλλία, ενώ στις 20 πρώτες κατηγορίες αντιστοιχεί το 75,7%. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των 20 πρώτων, σημείωσαν μείωση κατά το υπό εξέταση διάστημα, με τις κατηγορίες Πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις, Ενδύματα και συμπληρώματα του ενδύματος, πλεκτά, Φαρμακευτικά προϊόντα και Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας να καταγράφουν την πιο σημαντική πτώση κατά 21,5%, 18,7%. 17,3% και 15,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, θεαματική άνοδο σημείωσαν τα προϊόντα της κατηγορίας Άλλα προϊόντα, τα οποία από τις 2.715 ευρώ εκτοξεύθηκαν στα 35 εκ. ευρώ, Αεροπλοΐα ή διαστημοπλοΐα (αύξηση 56,5%) και Χυτοσίδηρος, σίδηρος και χάλυβας (αύξηση 54,8%).

10 πρώτα εισαγόμενα προϊόντα

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τις ελληνικές εισαγωγές σε επίπεδο οκταψήφιας ανάλυσης Συνδυασμένης Ονοματολογίας, παρατηρούμε ότι τα συσκευασμένα φάρμακα κατέχουν την πρώτη θέση και μεταξύ των ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία με μερίδιο 7,6%. Κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, η αξία των εισαγωγών του προϊόντος σημείωσε μείωση κατά 16% και ανήλθε σε 108,1 εκ. ευρώ. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ένα πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν, ήτοι ελικόπτερα με βάρος χωρίς φορτίο που υπερβαίνει τα 2000 kg με ύψος εισαγωγών 61,7 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,3%.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα μέρη νωπών κρεάτων βοοειδών με εισαγωγές ύψους 40,5 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,8%. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τα προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ με εισαγωγές ύψους 35,8 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,5% και εμπιστευτικά προϊόντα με εισαγωγές ύψους 34,8 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,4%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.