ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» το πρώτο θύμα των δασμών των ΗΠΑ

08:10 - 19 Ιουλ 2018 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» το πρώτο θύμα των δασμών των ΗΠΑ
Το πρώτο ελληνικό «θύμα» των δασμών που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στις εισαγωγές χάλυβα (και όχι μόνο) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι η ελληνική εταιρεία Σωλ. Κορίνθου, του ομίλου Viohalco, μετά την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης από την επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 25%.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που πλήττεται άμεσα και σημαντικά, δεδομένου ότι η Σωλ. Κορίνθου έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην Αμερική.

Θυμίζουμε πως η Σωληνουργεία Κορίνθου το 2017 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία «Plains», για την προμήθεια χάλυβα, προκειμένου να κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου «Cactus II».

Όμως, η απόφαση για επιβολή δασμών στις εξαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε σε κίνδυνο την υλοποίηση του project.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μια πρώτη αντίδραση η Plain κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της Σωληνουργείας Κορίνθου από τα νέα μέτρα, με το αιτιολογικό πως πρόκειται για αδικαιολόγητη ενέργεια, καθώς η συμφωνία για την κατασκευή των σωλήνων κλείστηκε πέρυσι, πριν την απόφαση για τους δασμούς.

Όμως, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου, με το σκεπτικό πως η προμήθεια του χάλυβα μπορεί να καταστεί εφικτή από αμερικανική εταιρεία και όχι αναγκαστικά από τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Σημειώνεται πως το project για το οποίο είχε κλειστεί η συμφωνία είναι το «Cactus II» και αφορά την κατασκευή ενός αγωγού, μήκους 885 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται πετρέλαιο από το Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 19 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.