ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: Τα μέλη επένδυσαν περισσότερα από €70 εκατ.

11:47 - 29 Νοε 2019 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων: Τα μέλη επένδυσαν περισσότερα από €70 εκατ.
Ο ανθρώπινος πολιτισμός βασίζεται κατά κοινή παραδοχή σε ότι παράγεται και σε ότι εξορύσσεται από τη γη τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κ. Αθανάσιος Κεφάλας, στη Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Το αξιακό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης χώρων και μνημείων εξόρυξης στην αρχαιότητα. Παρούσες χρήσεις, μελλοντικές συνέργειες», στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών με θέμα το Αγροτικό Τοπίο.

Την ανάδειξη, την προστασία και τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών που γειτνιάζουν με αυτούς και σχετίζονται με την εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων και πετρωμάτων εξέτασε η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και χορηγό τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας τη Συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας επισήμανε ότι:

O ανθρώπινος πολιτισμός βασίζεται κατά κοινή παραδοχή σε ότι παράγεται και σε ότι εξορύσσεται από τη γη και δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ιστορικές περίοδοι ονομάζονται από τη μορφή χρήσης ή τα ορυκτά και μεταλλεύματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, όπως παλαιολιθική, νεολιθική, χαλκού, εποχή σιδήρου κ.λπ. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από τη μακραίωνη γεωλογική δραστηριότητα που διαμορφώνει τον πλανήτη μας και φιλοξενεί στο υπέδαφός της πληθώρα μεταλλευμάτων και ορυκτών. Χάρη σ’ αυτά η εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα άρχισε στη Μήλο με τον οψιδιανό πριν πάνω από 10.000 χρόνια π.Χ., συνεχίστηκε με τα μεταλλεία αργύρου στο Λαύριο που αποτέλεσαν τον οικονομικό στυλοβάτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και του Χρυσού Αιώνα, τα λατομεία μαρμάρου του Πεντελικού όρους που έστησαν τον Παρθενώνα, καθώς και τα μεταλλεία χρυσού στο Παγγαίο που στήριξαν τη μεγαλειώδη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη δημιουργία της αυτοκρατορίας του.

Η αρχαιολογική έρευνα και η εξορυκτική δραστηριότητα μοιράζονται αρκετά επιστημονικά εργαλεία (γεωφυσικές μέθοδοι εντοπισμού δομών, τεχνικές χρονολόγησης στρωμάτων και αντικειμένων κ.λπ.) αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται στο πεδίο, αφού η προγραμματιζόμενη έναρξη της εξόρυξης σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αφορμή για εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές.

«Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι την τελευταία δεκαετία εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου μας υποστήριξαν αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων και επένδυσαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές περισσότερα από εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αρκετές περιοχές με μεταλλευτική δραστηριότητα λειτουργούν θεματικά Μουσεία με υψηλή επισκεψιμότητα και εκπαιδευτικές δράσεις» επισήμανε ο κ. Κεφάλας και κατέληξε αναφέροντας ότι «η οικονομική και επιστημονική υποστήριξη στην οργάνωση αυτής της Συνάντησης ήταν μία ακόμα ευκαιρία περαιτέρω συνεργασίας με την κοινότητα όσων ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιουργείται από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.