ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορυκτές πρώτες ύλες:Πιο αναγκαίες από ποτέ- O ρόλος της Ελλάδας

07:58 - 10 Ιουλ 2020 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Ορυκτές πρώτες ύλες:Πιο αναγκαίες από ποτέ- O ρόλος της Ελλάδας
Η πανδημία του κορονοϊού «σπρώχνει» την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ αναδεικνύει και ορισμένες πολύ μεγάλες και σημαντικές ανάγκες που πιθανότατα δεν είχαμε μέχρι σήμερα συνειδητοποιήσει. Μία από αυτές είναι το πόσο απαραίτητες είναι οι ορυκτές πρώτες ύλες για μία υγιή και πράσινη κοινωνία.

Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για να παράγει η Ευρώπη ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία και υλικά ατομικής προστασίας. Όλα τους έχουν βάση τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Κατά την πανδημία, αναδείχθηκε πιο εμφατικά από ποτέ η ανάγκη της παραγωγικής ικανότητας και επάρκειας της ευρωπαϊκής εξορυκτικής βιομηχανίας, για να δημιουργήσει μια αλυσίδα ζωής τροφοδοτώντας τις βιομηχανίες με την πρώτη ύλη, ώστε ταχύτατα η παραγωγή να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Παράλληλα, η νέα πρόκληση για την προώθηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προϋποθέτει να διασφαλιστούν οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες που απαιτούνται για την υλοποίηση της μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κοιτασμάτων.

Αυτό σημαίνει θεαματική αύξηση της εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων που θα επιτρέψουν την βιομηχανική παραγωγή τεχνολογιών και προϊόντων, όπως είναι οι μπαταρίες λιθίου, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, κ.α., απαραίτητων για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Monitoring Stratoni Air Station

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στην μετά – κορονοϊού εποχή και στη μετάβαση στην Πράσινη Ανάπτυξη ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι κομβικός, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

 Η χώρα μας διαθέτει αφενός ένα πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Olympias Aero Rehabilitation

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας, σε χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, που λειτουργούν από την Ελληνικός Χρυσός. Εκεί βρίσκονται τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι, που βρίσκονται σε φάση παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και εκείνο των Σκουριών, που τελεί υπό καθεστώς ανάπτυξης και κατασκευαστικών εργασιών.

Stratoni

Η «απελευθέρωση» της συγκεκριμένης επένδυσης ασφαλώς και θα μπορούσε να εξασφαλίσει τεράστια οφέλη για την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για την Ευρώπη ως ισχυρού μεταλλευτικού κέντρου.

Παράλληλα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα έστελνε μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και είναι τόπος που αξίζει κανείς να έρθει και να επενδύσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 09 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.