ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΛΑΡΚΟ: Στο εδώλιο η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων Κύριο

10:33 - 18 Ιαν 2022 | ΜΕΤΑΛΛΑ
ΛΑΡΚΟ: Στο εδώλιο η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων
Μεθαύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση της ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων που χορήγησε το ελληνικό δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ την ίδια ώρα που η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζει ήδη πολλά άλλα εμπόδια.

Οι δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναμένεται να αποφανθούν για το εάν ο τελικός …λογαριασμός, που θα πρέπει η ελληνική νικελοβιομηχανία να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, είναι ύψους 136 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ με τους τόκους) ή κατά 30 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου 2014, όταν η Κομισιόν εξέδωσε την απόφαση με την οποία διαπίστωσε την παράνομη κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα στη ΛΑΡΚΟ, ύψους περίπου 136 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 και συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να εξασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασή της. Το ΔΕΕ με την απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017 έκρινε ότι η Ελλάδα, μην έχοντας λάβει, εντός των προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης ανάκτησης των ενισχύσεων, και μη έχοντας ενημερώσει την Επιτροπή συναφώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης.

Τέλη Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση

Σοβαρή καθυστέρηση καταγράφεται στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ καθώς οι 3 ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Mytilineos, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland) δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της κυβέρνησης για πολλά θέματα της ιστορικής βιομηχανίας νικελίου.

Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τα μεγάλα δανειακά βάρη από προηγούμενους πιστωτές της βιομηχανίας, διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά και θέματα που αφορούν στα μεταλλευτικά δικαιώματα, π.χ. για ορισμένες παραχωρήσεις που λήγουν έως το 2026 και πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις από το ΥΠΕΝ για ανανέωσή τους.

Έτσι όλα δείχνουν ότι ο διπλός διαγωνισμός αναβάλλεται τουλάχιστον για τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2022 δηλαδή θα κλείσει 1 χρόνος καθυστέρησης από τις 11 Ιανουαρίου 2021 που είχε ανακοινωθεί η έναρξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.