ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «τεχνητό κώμα» βάζουν οι δανειστές το ελληνικό φάρμακο

08:01 - 19 Οκτ 2015 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε «τεχνητό κώμα» βάζουν οι δανειστές το ελληνικό φάρμακο
Κάθε όριο λογικής φαίνεται, πως ξεπερνούν οι απαιτήσεις των δανειστών, σύμφωνα με τις οποίες μεθοδεύεται η επικράτηση στην ελληνική αγορά των ακριβών εισαγομένων φαρμάκων και η πλήρης απαξίωση των προσιτών Ελληνικών Φαρμάκων.

Προωθώντας ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή ενός συστήματος τιμολόγησης, που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις μόνο στα οικονομικά φάρμακα, «δείχνει το δρόμο» για την απόσυρσή τους από την αγορά, καθότι δεν θα καταστεί πλέον δυνατή η παραγωγή τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα στην κυριαρχία στην αγορά  των ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων και των γενοσήμων από τρίτες χώρες.
Και το βέβαιο είναι, πως οι μόνοι που θα «πληρώσουν» για μια ακόμη φορά «το μάρμαρο» είναι οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία, καθώς δεν χωράει αμφιβολία, πως θα αυξηθούν οι συμμετοχές και η επιβάρυνση της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως βέβαιο είναι και το γεγονός, πως θα οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση ένας από τους τελευταίους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν, πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις, που έχουν επιβληθεί στα ελληνικά φάρμακα τα τελευταία  5 χρόνια έχουν οδηγήσει στη διάθεσή τους σήμερα με μια έκπτωση - ρεκόρ της τάξεως του 70% έναντι της αρχικής τιμής των εισαγομένων «πρωτοτύπων» φαρμάκων. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η περαιτέρω μείωσή τους θα τα οδηγήσει εκτός αγοράς, ενώ το κενό που θα δημιουργηθεί θα καλύπτεται από ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες.
Η επιβολή του συγκεκριμένου λογιστικού και πλήρως ανορθολογικού τρόπου συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, γεννά πολλές απορίες, με δεδομένο ότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν συνεπάγεται κάποιο όφελος για τους ασφαλισμένους, τα Ταμεία και την εθνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία πέφτει εδώ και μια πενταετία με μέσο όρο έως και 20%, ενώ στα αντίστοιχα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων διακινούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 20% με  25%, εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

φαρμακοβιομηχανία

Να σημειωθεί, ότι με 20% συμμετοχή στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 60% της απασχόλησης του κλάδου. Με αυτά τα δεδομένα οι εκπροσώπους της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για προκλητικές και μονομερείς προτάσεις των δανειστών, που «δημιουργούν μόχλευση, στρεβλώνουν την αγορά και οδηγούν σε ολιγοπώλιο». Οι νέες αυτές ρυθμίσεις μάλιστα αντίκεινται στην κατεύθυνση, που διαμηνύει η τρόικα ότι πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία με έμφαση δηλαδή στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών στη χώρα.
Το σχέδιο διάλυσης Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας φαίνεται, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, να εξυφαίνεται από συγκεκριμένα λόμπι των πολυεθνικών κολοσσών φαρμάκου, τα οποία διά των σωμάτων που φέρουν στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες, κινούν τα νήματα σύμφωνα με τις δικές τους επιδιώξεις. Η έντονη εξωστρέφεια που αναπτύσσει άλλωστε ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν μπορεί παρά να ενοχλεί τα λόμπι των πολυεθνικών, αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου.
Παράγοντες της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν, πως η μονοδιάστατη εμμονή στις τιμές είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να σταματήσει, δίνοντας τη θέση της σε διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης, εξορθολογισμού της χρήσης φαρμάκων και αξιολόγησης των θεραπειών, που αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία τονίζει την ανάγκη εναρμόνισης με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει το δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους να ορίζει το ίδιο τη φαρμακευτική του πολιτική, ακόμη και στην περίπτωση που κινείται εντός κλειστού προϋπολογισμού.  

 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 19 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.