ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιομήχανοι: Ζητούν απαλλαγή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση

08:43 - 13 Απρ 2016 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Βιομήχανοι: Ζητούν απαλλαγή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση
Το πρόβλημα που δημιουργεί ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας δείχνει να κατανοεί η κυβέρνηση, αν και προς το παρόν τουλάχιστον, όχι για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Την περασμένη Πέμπτη και στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας, ενσωματώθηκε τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται (με αναδρομική χρήση) από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες όπου το ΦΑ χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, μη περιλαμβανομένης όμως της παραγωγής προϊόντων ενέργειας.

 

Πρόκειται για την ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί επί Παναγιώτη Λαφαζάνη και τελικά αποσύρθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ως φωτογραφική για την περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και ευνοϊκή για δύο ακόμη επιχειρήσεις. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της παρούσας τροπολογίας αναφέρεται ρητά ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ).

 

«Το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας και ιδιαίτερα της τοπικής βιομηχανίας της Β. Ελλάδας, όπως η ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ, η οποία λόγω του υψηλού ΕΦΚ δυσχεραίνεται στην πραγματοποίηση εξαγωγών σε σχέση με τις ανταγωνίστριες βιομηχανίες άλλων γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ που εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΕΦΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει οριζόντια το μέτρο για το σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες απο το 2011 επιβαρύνονται από τον υψηλότερο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση από όλα τα κράτη -μέλη καθώς κινείται σε διπλάσια επίπεδα από τον ευρωπαικό μέσο όρο και δεκαπλάσια των προβλέψεων της σχετικής Οδηγίας 2003/96 /ΕΚ.

 

Η μείωση του ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου από τα 5,4 ευρώ η μεγαβατώρα στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Οδηγία επίπεδα (δηλ. 0,54 ευρώ η μεγαβατώρα) καθώς και η κατάργηση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή (όπως επίσης προβλέπεται από την οδηγία) αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, και με την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ΕΦΚ επιβαρύνει την τιμή εισαγωγής ΦΑ άνω του 40%, επιβαρύνοντας αντίστοιχα την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνική βιομηχανίας η οποία δεν δύναται έτσι να επωφεληθεί από το κλίμα υποχώρησης των τιμών.


Η βιομηχανία αναμένει από την κυβέρνηση μια οριζόντια εφαρμογή του μέτρου απαλλαγής από τον ΕΦΚ στο φυσικό αερίο ως αναγκαίο μέτρο για την ενδυνάμωσή της στον διεθνή ανταγωνισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρωπαική Οδηγία 2003/96 στο άρθρο 4 προβλέπει απαλλαγή φορολογίας σε μια σειρά από χρήσεις του φυσικού αερίου όπως:

 

α) στην φορολογία των εκροών θερμικής ενέργειας και η φορολογία των προϊόντων που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 4401 και 4402·

 

β) στις ακόλουθες χρήσεις των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας:

 

— ενεργειακά προϊόντα για άλλους σκοπούς εκτός της χρήσης ως καύσιμα κινητήρων ή καύσιμα θέρμανσης,

 

— διπλή χρήση των ενεργειακών προϊόντων. Ένα ενεργειακό προϊόν έχει διπλή χρήση όταν χρησιμοποιείται τόσο ως καύσιμο θέρμανσης όσο και για χρήσεις άλλες εκτός της χρήσης ως καύσιμα κινητήρων ή καύσιμα θέρμανσης. Η χρήση των ενεργειακών προϊόντων για χημική αναγωγή και στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας θεωρείται διπλή χρήση.

 

— Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται κυρίως για χημική αναγωγή και στο πλαίσιο ηλεκτρολυτικής και μεταλλουργικής κατεργασίας,

 

— η ηλεκτρική ενέργεια όταν συμμετέχει κατά ποσοστό άνω του 50 % στο κόστος ενός προϊόντος. Ως «κόστος ενός προϊόντος» νοείται το άθροισμα των συνολικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών, συν το κόστος προσωπικού, συν την κατανάλωση σταθερού κεφαλαίου, στο επίπεδο της επιχείρησης όπως ορίζεται στο άρθρο 11. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ανά μονάδα κατά μέσον όρο. Ως «κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας» νοείται η πραγματική αξία αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας ή το κόστος παραγωγής της εάν παράγεται στην επιχείρηση,

 

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.