ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκος Γεωργακέλλος (Ένωση Ελληνικών Χαλυβουργιών): Θέμα ημερών τα μέτρα προστασίας του ευρωπαϊκού χάλυβα Κύριο

07:12 - 02 Ιουλ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νίκος Γεωργακέλλος (Ένωση Ελληνικών Χαλυβουργιών): Θέμα ημερών τα μέτρα προστασίας του ευρωπαϊκού χάλυβα
Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ανακοινώσει μέτρα προστασίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών χάλυβα απέναντι στους δασμούς 25% που επέβαλλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραπ για τον εισαγόμενο χάλυβα και ισχύει από τις αρχές Ιουνίου.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις  στο reporter.gr  ο κ. Νίκος Γεωργακέλλος πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Χαλυβουργιών υπογραμμίζει τα εξής: <Η Κομισιόν είναι έτοιμη και εκτιμώ ότι το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχει ανακοινώσει τα μέτρα προστασίας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες χάλυβα απέναντι στους αμερικανούς δασμούς που εχουν επιβληθεί από το περασμένο μήνα>.

Σύμφωνα με το πρόεδρο των Ελληνικών Χαλυβουργιών <το βασικό μέτρο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι  θα επιβάλλεται δασμός για κάθε παραπάνω ποσότητα χάλυβα που θα εισάγεται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες  συγκριτικά με τις ετήσιες ποσότητες της περσινής χρονιάς.  Ετσι εάν μια χώρα για παράδειγμα η Τουρκία εισήγαγε το 2017 ποσότητες  1 εκατ. Τονων χάλυβα και φέτος θέλει να εισάγει περισσότερο από 1 εκατ..τόνους  τότε θα επιβάλλονται δασμοί που θα ανακοινώσει η Κομισιόν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση Χάλυβα (Eurofer).

Σύμφωνα με το κ. Γεωργακέλλο το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά είναι το θέμα των συμβολαίων με τους πελάτες των ευρωπαϊκών επιχειρήσων. <Θα δημιουργηθεί θέμα με τα συμβόλαια που υπάρχουν καθώς οι βιομηχανίες από τρίτες χώρες θα προσπαθήσουν με χαμηλότερες τιμές να σπάσουν τις συμφωνίες των ευρωπαϊκών εταιριών χάλυβα και να επωφεληθούν αναλαμβάνοντας οι ίδιες τις παραγγελίες>. <Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε> δηλώνει στο reporter.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Χαλυβουργιών και προσθέτει< ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, ωστόσο θα έχουν πίεση στις παραγγελίες εξαγωγών από τρίτες χώρες σε άλλα σημεία του πλανήτη που εξάγουν αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης>.

Αναφορικά με την εικόνα της ελληνικής χαλυβουργίας ο κ Νίκος Γεωργακέλλος δηλώνει: <Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του κλάδου  όταν αρχίσουν να γίνονται τα έργα για  το δίκτυο σιδηροδρόμου σ όλη την Ελλάδα. Επίσης υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν νέες υποδομές για τα λιμάνια της χώρας  αλλά και για το οδικό δίκτυο της χώρας κυρίως στην Περιφέρεια>.

Σχετικά με την ανάκαμψη του οικοδομικού κλάδου που θα ωφελήσει την χαλυβουργία ο πρόεδρος της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδας υπογραμμίζει τα εξής: <Αυτή τη περίοδο η οικοδομική ζήτηση είναι χαμηλή. Μοναδικές περιοχές που βλέπεις μπετονιέρες και να χτίζονται κατοικίες είναι μόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη>

Ο κ. Νίκος Γεωργακέλλος  προσθέτει τέλος ότι <ο κλάδος της Χαλυβουργίας έχει συμβάλλει στην Εθνική οικονομία και ηταν από τους πρωτεργάτες κατά την ανοικοδόμηση της χώρας μετά  το β’ παγκόσμιο πόλεμο> και σημειώνει <Θέλουμε να μας αντιμετωπίζει η πολιτεία με σεβασμό και να αναγνωρισθεί η πρόσφορά μας, καθώς είναι γνωστό ότι <Δεν υπάρχει χώρα στο κόσμο που να ευημερεί και να μην έχει δικιά της παραγωγή και βιομηχανία>.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.