ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά τριών μηνών η ελληνική μεταποίηση

11:22 - 03 Σεπ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε υψηλά τριών μηνών η ελληνική μεταποίηση
Νέα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται για την ελληνική μεταποίηση από τα οριστικά στοιχεία της Markit για τον Αύγουστο.

Βελτιώνεται το κλίμα

Η έρευνα της εταρείας κατέδειξε περαιτέρω και δη έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα, χάρη σε ισχυρές νέες παραγγελίες και αύξηση της παραγωγής, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε ταχύτερους ρυθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός πάντως.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο από 53,5 μονάδες τον Ιούλιο. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Η αύξηση της παραγωγής στον τομέα παραγωγής αγαθών επιταχύνθηκε και ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και αισθητά υψηλότερη από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Που οφείλεται η δυναμική της μεταποίησης;

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η τελευταία άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των πελατών και του υψηλότερου όγκου νέων παραγγελιών. Παρότι δεν πλησίασε τις τιμές που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του έτους, η αύξηση των νέων εργασιών επιταχύνθηκε με έντονο ρυθμό τον Αύγουστο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό και τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν αισθητά. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα. 

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός σε γενικές γραμμές. Κύριοι παράγοντες αύξησης του κόστους ήταν οι υψηλότερες τιμές χάλυβα, χαρτιού και άλλων πρώτων υλών. Παρότι οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να αυξάνονται, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε οριακά, σημειώνοντας τιμή η οποία ήταν αισθητά χαμηλότερη από την υψηλή τιμή που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Οι προοπτικές

Ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος η Sian Jones, οικονομολόγος της Markit υπεύθυνη για την ελληνική έρευνα, σχολίασε ότι  καταγράφεται αισιοδοξία και προβλέπεται αύξηση της παραγωγής. «Το θετικό κλίμα είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης ζήτησης από την εγχώρια αγορά και από τις αγορές του εξωτερικού» σημειώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.