ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαββάκης: Τέσσερις πυλώνες πολιτικής για τη βιομηχανία

10:33 - 08 Σεπ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σαββάκης: Τέσσερις πυλώνες πολιτικής για τη βιομηχανία
Άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) κ. Αθανάσιου Σαββάκη - Δημοσιεύθηκε στο ειδικό ένθετο για την 83η ΔΕΘ «Ισχυρή βιομηχανία, Ισχυρή Ελλάδα»

Η χώρα μας τον Αύγουστο που μας πέρασε, άφησε πίσω της τα μνημόνια. Όμως, επειδή «αυτοματισμοί» δεν υπάρχουν, η έξοδος από τα μνημόνια δεν συνεπάγεται την αυτόματη επίλυση των πολλών, και μάλιστα δομικών προβλημάτων που έχει η ελληνική οικονομία.

Ο ΣΒΒΕ υποστήριζε και υποστηρίζει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η χώρα να αποκτήσει σχέδιο ανάπτυξης, με τη βιομηχανία στην πρωτοπορία. Ένα σχέδιο που θα στοχεύει στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνολικά της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ χαιρέτισε την απόφαση του Πρωθυπουργού κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, να ιδρύσει εκ νέου το Υπουργείο Βιομηχανίας. Πρόκειται για μια πραγματική μεταρρύθμιση, που, εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει έμπρακτη ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Για την αξιοποίηση του Υπουργείου Βιομηχανίας, ο ΣΒΒΕ προτείνει να υλοποιηθεί μια νέα πρωτοβουλία για τη μεταποίηση, με τίτλο: «Ισχυρή βιομηχανία, Ισχυρή Ελλάδα».

Να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα

Είναι προφανές ότι μετά τη λήξη των μνημονίων η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Η ανάπτυξη από τώρα και στο εξής θα είναι αναιμική εάν δεν βελτιωθούν οι βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας, με κύριες την υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της απασχόλησης, την απουσία ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό κόστος ενέργειας,  τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το brain drain.   Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στους παραπάνω τομείς προϋποθέτουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω και να γίνει κατανοητό από όλους, ότι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, και για το λόγο αυτό θα πρέπει έμπρακτα η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Με αφορμή ακριβώς τη δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας ο ΣΒΒΕ, προτείνει να υλοποιηθεί μια νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη βιομηχανία με τίτλο: «ΙΣΧΥΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ακόλουθοι τέσσερις πυλώνες πολιτικής.

α]         υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων

β]         παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων – ανάπτυξη δράσεων διεθνοποίησης & εξωστρέφειας

γ]         σχεδιασμός & υλοποίηση δράσεων καινοτομίας & μεταφοράς τεχνολογίας

δ]         υποδομές στήριξης μεταποιητικής δραστηριότητας – ειδικά προβλήματα

Παράλληλα, και για την επιτυχημένη μετάβαση της βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και την ορθή διαχείριση των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοσθεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού, υλοποιώντας πρωτοβουλίες «τύπου» «Industry 4.0».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την περαιτέρω αξιοποίηση του Υπουργείου Βιομηχανίας, με την υλοποίηση προγράμματος εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, με τίτλο: «ΕΛΛΑΔΑ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – Industry 4.0»

Ψηφιακή μετάβαση και βιομηχανία

Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα εκκινήσει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή και τη δημιουργία του δικού της αναπτυξιακού σχεδίου για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από την 4η βιομηχανική επανάσταση. Άλλωστε, όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διαθέτουν ήδη τα δικά τους μέτρα πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής βιομηχανίας, εκτός από την Ελλάδα. Η εμπειρία και οι «καλές πρακτικές» από τις χώρες αυτές, προτείνουμε να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας και να μετουσιωθούν σε κατευθύνσεις σχεδιασμού του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της πατρίδας μας.

Ενδεικτικά, μέτρα παρέμβασης του προγράμματος εθνικής στρατηγικής «ΕΛΛΑΔΑ – Industry 4.0», είναι:

  1. Εθνικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, με:

·         Ψηφιοποίηση της λειτουργίας Δημοσίου τομέα,

·         Δια-λειτουργικότητα συστημάτων, και,

·         Καθολική ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

  1. Σχεδιασμός και ολοκλήρωση ψηφιακών υποδομών και υλοποίηση επενδύσεων στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).
  1. Χρηματοδότηση επενδύσεων καινοτομίας και εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων σε τομείς προτεραιότητας για τη μεταποίηση, όπως:

·         αυτοματοποίησης παραγωγικών διαδικασιών,

·         τεχνικής νοημοσύνης,

·         διαδικτύου των πραγμάτων,

·         βιο- επιστημών

·         νανοτεχνολογιας κ.λ.π.

  1. Θέσπιση ειδικών – κλαδικών προγραμμάτων ψηφιοποίησης, όπως:

·         ψηφιακή γεωργία,

·         βιομηχανικές εφαρμογές και επενδύσεις αναδιάρθρωσης,

·         ψηφιακός τουρισμός ,

·         μεταφορές και logistics.

  1. Προσαρμογές στην αγορά εργασίας και στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς κατάρτισης για την προσαρμογή των προσόντων των εργαζομένων στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Μείωση Περιφερειακών ανισοτήτων

Βεβαίως, για τον ΣΒΒΕ, πέρα από τα παραπάνω, η σημαντικότερη πρόκληση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων παραμένει ανεκπλήρωτος στόχος, παρά τα περίπου 30 χρόνια εφαρμογής «συγκεκριμένης» περιφερειακής πολιτικής στη χώρα μας.

Με βάση τη μελέτη των επίσημων στοιχείων, ο στόχος της περιφερειακής σύγκλισης δεν έχει επιτευχθεί. Αντίθετα, οι περιφερειακές ανισότητες έχουν διευρυνθεί μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Τα στοιχεία για τα έτη από το 2000 έως το 2017 δείχνουν ότι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες εισφέρουν πλέον έως κατά 17% λιγότερο στο σχηματισμό του ΑΕΠ, ενώ η Αττική αυξάνει τη συνεισφορά της κατά 5,5%. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αττική την ίδια χρονική περίοδο έχει αυξηθεί κατά 32%, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, που είναι ο δεύτερος πόλος ανάπτυξης της χώρας, κατά 16%. Η συνεισφορά στην απασχόληση όλων των περιφερειών ουσιαστικά διαχρονικά μειώνεται, ενώ η Αττική αυξάνει το συγκεκριμένο μέγεθος κατά 3,7%. Τέλος, η αύξηση της ανεργίας σε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες είναι μεγαλύτερη του 100% μεταξύ 2000 και 2016, ενώ, στην Αττική είναι 87%.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την υλοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας με τον τίτλο: «Εθνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης για τη μείωση των Περιφερειακών ανισοτήτων» με κύριους άξονες:

  1. Τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων.
  2. Την ανασυγκρότηση βιομηχανικών κλάδων και περιοχών.
  3. Την ανάπτυξη διασυνδέσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
  4. Τη θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας ενίσχυσης της απασχόλησης και των αναγκαίων ειδικοτήτων.
  5. Την ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων παραγωγικών τομέων και κλάδων, και,
  6. Τη θεσμοθέτηση ειδικών λειτουργικών κινήτρων, μετά από αίτημα της χώρας και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.