ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην «τελική ευθεία» η οριστική διευθέτηση της ΒΙΠΕ Οινοφύτων

09:29 - 04 Οκτ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στην «τελική ευθεία» η οριστική διευθέτηση της ΒΙΠΕ Οινοφύτων
Σε δύο μήνες περίπου θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση για την οριστική διευθέτηση των χρόνιων χωροταξικών και περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων στο βιομηχανικό πάρκο των Οινοφύτων.

Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας επένδυσης της Nestle, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προωθούνται ρυθμίσεις για την ίδρυση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή Οινοφύτων. Παράλληλα επεκτείνεται και οριοθετείται το Πάρκο. «Στόχος μας είναι να προλάβουμε το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και σε αυτή τη κατεύθυνση η συνεργασία όλων των δυνάμεων της χώρας είναι απαραίτητη», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων τονίζοντας τη σημασία των επενδύσεων στη χώρα. «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και κυρίως να προλάβουμε τις εξελίξεις, τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται με ραγδαίους ρυθμούς και να προσαρμοστούμε σε αυτές» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

«Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης και ανάπτυξης στο Σχηματάρι στα Οινόφυτα. Αυτό έγινε με τη συνδρομή του δημάρχου και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας» τόνισε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, λέγοντας πως θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή και παράλληλα θα αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης πρόκειται για ένα σχέδιο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. Ευρώ, στο οποίο συμπράττουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και πρόσθεσε πως «θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική βιομηχανία και ένα καλύτερο μέλλον για την ευρύτερη περιοχή με άξονα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι Φορείς υλοποίησης του Πάρκου είναι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Τανάγρας. Προβλέπεται δε να γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές του πάρκου (δρόμοι, εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης - αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιών) αλλά και στην προσβασιμότητά του. Ο σχεδιασμός πέρα από την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων περιλαμβάνει και την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ασωπού για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των συνθηκών διαβίωσης.

Για το εν λόγω έργο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα υπάρχει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εντοπίζεταικατά τις τελευταίες δεκαετίες η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία έχει βλαπτικές συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια έκταση 11.000 στρεμμάτων, όπου δραστηριοποιούνται περί τις 1.000 επιχειρήσεις, παράγεται άνω του 30% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας και καλύπτεται το 4,8% των εξαγωγών της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 04 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.