ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O πρώην CEO της ΔΕΠΑ για τα χρέη της ΒΦΛ

08:56 - 13 Νοε 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
O πρώην CEO της ΔΕΠΑ για τα χρέη της ΒΦΛ
Χωρίς επιβάρυνση για τη ΔΕΠΑ ήταν ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίστηκε την υπόθεση χρεών της ΒΦΛ προς την εταιρία στη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος αναφέρει ο ο κ. Θ. Κιτσάκος, με αφορμή την εναντίον του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κιτσάκου αναφέρει:

"Το χρονικό της υπέρογκου οφειλής της ΕΛΦΕ(πρώην ΒΦΛ) προς τη ΔΕΠΑ εξελίσσεται αδιάλειπτα τα τελευταία 25 έτη! Η συγκεκριμένη οφειλή ανήρχετο στα 108 εκατ. € ήδη από το 2008 όταν η ΔΕΠΑ αναγκάσθηκε να εισέλθει στην μετοχική σύνθεση της ΒΦΛ ομού με τις πιστώτριες τράπεζες. Μετά την πώληση της ΒΦΛ στον Όμιλο Λαυρεντιάδη τον Σεπτέμβριο του 2009 παρέμεινε οφειλή περί τα 55 εκατ. €, η οποία έβαινε μειούμενη στα 42 εκατ. € την 01/01/2011.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησής μου την 01/12/2015 η οφειλή είχε εκτιναχθεί στα 90 εκατ. € περίπου (με "ωρίμανση χρέους" έως το 2012, γεγονός που οδηγούσε σε υψηλότατες χρεώσεις τόκων υπερημερίας ήτοι περί τα 15 εκατ. € στη διετία 2016-2017), οι δε όροι πληρωμής ανεφέροντο σε open account 80 ημερών από εκάστη μηνιαία τιμολόγηση. Ουσιαστικά, δε, δεν υπήρχαν καθόλου εγγυήσεις αφού οι όποιες προσημειώσεις της ΔΕΠΑ σε (δεσμευμένα) ακίνητα της ΕΛΦΕ ήταν άνευ πρακτικής αξίας ως επόμενες εκείνων των πιστωτριών τραπεζών.

Η διαχείριση της χρονίζουσας αυτής κατάστασης αναδείχθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διοίκησής μου ως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολυεπίπεδη άσκηση ανάληψης υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου με όλα εκείνα τα εμφανή δομικά στοιχεία επιχειρησιακής κρίσης, και μάλιστα συνθηκοποιημένης στον υπέρτατο βαθμό εάν συνεκτιμηθούν μεταξύ άλλων:

Το ιλιγγιώδες και άνευ εξασφαλίσεων ύψος της γεγενημένης οφειλής

Η "ιδιαιτερότητα" του μεγέθους της ΔΕΠΑ στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

Ομοίως η "κοινωνικοκεντρική διάσταση" της ΔΕΠΑ ως ΔΕΚΩ (Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας)

Η εφαρμοστική διάσταση του διαχρονικά πολιτικού moto "εύρεσης βιώσιμης λύσης με το εργοστάσιο λιπασμάτων Νέας Καρβάλης εν λειτουργία"

Τα υποκειμενικά - για τη ΔΕΠΑ - κληροδοτηθέντα σημαντικά προβλήματα όπως η χρέωση ρήτρας "take or pay " για τη χρήση 2014 και το υπερμέγεθες πρόστιμο του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση διένεξης ΔΕΠΑ- BOTAS

Το ιδιάζον και ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον αναφορικά με την ασύμμετρη και πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση εν μέσω μάλιστα της τραυματικής για την αγορά κορύφωσης των capital controls.

Η προφανής ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την κοινωνικά ευπαθή αγροτιά εν μέσω μάλιστα της καλλιεργητικής περιόδου.

Όλα τα ανωτέρω σημαντικότατα στοιχεία συνέβαλαν εις τη θεώρηση ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ στην πραγματικότητα και -εν δυνάμει- αλλαγής του μοντέλου συναλλαγών με την ΕΛΦΕ, θέτοντας ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την μη επαύξηση, την σταθεροποίηση και εξελικτικά την σταδιακή έστω μείωση της έκθεσης της ΔΕΠΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διετούς θητείας μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ όλα τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου προς την εταιρεία ΕΛΦΕ εισπράχθηκαν πλήρως μέσω μηχανισμού ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ προκάλυψης αναλώσεων φυσικού αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες επληρώθησαν στο σύνολό τους.

Επιπλέον δε και μέχρι τον Ιούλιο 2017 οπότε εισήλθαμε σε φάση έντονης δικαστικής διένεξης με την ΕΛΦΕ, εισπράτταμε εβδομαδιαίως μέσω επιταγών ποσά 80-160 χιλ. € "έναντι χρέους".

Σας γνωρίζω επίσης ότι επί της διοίκησής μου, με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ και με πλήρη σχετική ενημέρωση τόσο των Μετόχων της ΔΕΠΑ όσο και των πολιτικά επιβλεπόντων Υπουργείων, ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ και ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ οι δυνατές νομικές ενέργειες, αστικού και ποινικού χαρακτήρα, κατά της ΕΛΦΕ, όπως ενδεικτικά:

Αγωγή για το σύνολο της οφειλής,

Έκδοση και κοινοποίηση προς εκτέλεση διαταγών πληρωμής περί τα 19 εκατ. € για συναλλαγματικές έκδοσης ΕΛΦΕ που είχαν λήξει προ της ανάληψης της θητείας μου,

Δήλωση μηδενικής ανάλωσης (διακοπή παροχής),

Καθώς και δέσμη νομικών ενεργειών ποινικού χαρακτήρα οι οποίες κατέληξαν στην υποβολή σχετικής μήνυσης κατά στελεχών της ΕΛΦΕ, η οποία κατετέθη από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ ολίγες ημέρες μετά την αποχώρησή μου.

Τέλος επισημαίνω ότι κατά τη διετία 2016-2017 η ΔΕΠΑ επέτυχε ισχυρότατα οικονομικά αποτελέσματα, απόλυτο ρεκόρ όγκου πωλήσεων φυσικού αερίου, δρομολόγηση σημαντικότατων επενδύσεων σε ομιλικό επίπεδο, συνέβαλε τα μέγιστα στο άνοιγμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, καθιερώθηκε ως θεματοφύλακας της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, έτυχε δε διεθνούς καταξίωσης ως διακριτός ενεργειακός παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ν- Ν.Α. Ευρώπη".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.