ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στερεά Ελλάδα: Οι βιομηχανίες δεν εξυπηρετούνται από το λιμάνι Βόλου

11:22 - 29 Νοε 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στερεά Ελλάδα: Οι βιομηχανίες δεν εξυπηρετούνται από το λιμάνι Βόλου
Την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό των επιχειρήσεων μελών του στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας 24ωρης συνεχούς λειτουργίας του Λιμένα Βόλου μεταφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, με επιστολή στους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Στέργιο Πιτσιόρλα και Φώτη Κουβέλη.
Το λιμάνι της θεσσαλικής πόλης αδυνατεί να λειτουργήσει 24 ώρες το 24ωρο γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις βιομηχανίες.
«Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η αδυναμία εξυπηρέτησης “κόβει τα πόδια” στις επιχειρήσεις παρακωλύοντας τις διαδικασίες εισαγωγών/εξαγωγών πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά και αναχαιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης νέων συνεργασιών. Το θέμα πρέπει να λυθεί “εδώ και τώρα”», τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ κ. Ελένη Κολιοπούλου
Στο Υπόμνημα που εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, στον Αν. Υπουργό Βιομηχανίας κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, ο Σύνδεσμος αναφέρει χαρακτηριστικά:
Όπως μας έχουν ενημερώσει οι επιχειρήσεις, το στελεχιακό δυναμικό του λιμανιού του Βόλου δεν μπορεί πια να τις εξυπηρετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και δεν τους παρέχει υπηρεσίες τα Σάββατα, τις Κυριακές, καθώς και κατά τη διάρκεια των εορτών και των αργιών εξαιτίας μιας σοβαρής εμπλοκής σε θέματα που αφορούν στο ειδικό εργασιακό καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών λιμένων.
Είναι γνωστό ότι, οι επιχειρήσεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους και έχουν προσανατολίσει το ενδιαφέρον τους στις αγορές του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια αναζήτησης διεξόδων, νέων αγορών και επέκτασης των συνεργασιών τους. Στις προσπάθειες τους αυτές διεύρυνσης και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους, οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημά τους για 24ωρη συνεχόμενη καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών του λιμένα Βόλου, όπως μέχρι πρότινος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές και σοβαρές καθυστερήσεις στις φορτοεκφορτώσεις πρώτων υλών και προϊόντων, πιέσεις, πρόσθετα κόστη και υψηλές λειτουργικές δαπάνες γι’ αυτές, που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους.
Ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών του λιμένα Βόλου εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού προκαλεί δυσλειτουργίες στις λιμενικές εγκαταστάσεις και παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στη διατήρηση των υπαρχουσών σχέσεων συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, απομακρύνει την προοπτική νέων συνεργασιών, υπονομεύει τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, διαμετακομιστικό κέντρο και τέλος, του στερεί τη δυνατότητα ανταγωνιστικής ένταξής του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η αδυναμία 24ωρης συνεχούς λειτουργίας των υπηρεσιών του λιμένα Βόλου είναι μία ακόμη αρνητική παράμετρος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.
Εκτίμησή μας είναι ότι, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η άρση των υφιστάμενων προβλημάτων που παρεμποδίζουν, απαγορεύουν και παρακωλύουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η άμεση δική σας παρέμβαση για την επίλυση του θέματος που η διατήρησή του δημιουργεί πλείστα όσα αρνητικά ζητήματα και δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των ανταγωνιστικών όρων λειτουργίας των υπηρεσιών του λιμανιού προς όφελος των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.”
Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζήτησε από τους αρμοδίους να επιληφθούν του θέματος το ταχύτερο δυνατό.
Ανέστης Ντόκας 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.