ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την επαναλειτουργία της ΕΒΖ ανακοίνωσε ο Πιτσιόρλας Κύριο

14:00 - 31 Μαρ 2019 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Την επαναλειτουργία της ΕΒΖ ανακοίνωσε ο Πιτσιόρλας
Το σήμα για την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου τεύτλων, και βέβαια τη λειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα Έβρου, έδωσαν και επίσημα σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, Λούκας Φέκερ και μερίδα παραγωγών, διαψεύδοντας έτσι από κοινού όσους έβλεπαν τους τίτλους τέλους της εταιρείας.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης όλων των πλευρών που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και της διοίκησης της ΕΒΖ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, δίνοντας επίσημα το σήμα για την έναρξη της φετινής τευτλοκαλλιέργειας, επισήμανε ότι η όλη διαδικασία φέτος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και των Hellenic Farmers Company που θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα που θα «τρέχει» από πολύ σύντομα τη βιομηχανία.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «έχουμε μία σοβαρή επενδυτική πρόταση, που αποδέχεται και η Tράπεζα Πειραιώς», διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών». Διευκρίνισε επίσης ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας (2 εκατ. ευρώ) και τους τευτλοπαραγωγούς (2,5 εκατ. ευρώ) θα γίνει από την ΕΒΖ με την παρούσα της μορφή και επανέλαβε ότι η καταβολή του deminimis ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή ημέρα και ευχαριστώντας δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική που συντέλεσε θετικά στο να μην χαθεί η φετινή τευτλοκαλλιεργητική περίοδο, αλλά και να μην «ναυαγήσει» η συμφωνία που βρίσκεται προ πυλών να τελεσφορήσει, επισήμανε ότι «θα τρέξουμε τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης είναι η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη και τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια πωλούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, εξέφρασε τη θέση του ότι «υπό την προϋπόθεση ότι οι καλλιεργητές θα συνεχίσουν να παράγουν ποιοτική ζάχαρη, δεν φοβάμαι το κόστος παραγωγής, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές πώλησης».

Χαράς ευαγγέλια από τους παραγωγούς

Ανακουφισμένος και χαρούμενος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, που αποτελεί έναν από τους έξι που συμμετέχουν στην Hellenic Farmers Company, η οποία και συμπράττει με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή στο σχήμα εξυγίανσης της ΕΒΖ.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Πιτσιόρλα γιατί πίστεψε στον αγώνα μας για συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας. Σκοπός ήταν να μην σβήσει κανένα φουγάρο στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε σε μία νέα καλή χρονιά και απευθύνω κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν την προσπάθειά μας», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξασφαλίστηκε «καλό τιμολόγιο φέτος για τους παραγωγούς» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των περσινών εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και που ανέρχονταν σε 13.000 στρέμματα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από σήμερα κιόλας οι καλλιεργητές να σπεύσουν στα εργοστάσια προκειμένου να προμηθευτούν τους σπόρους, για να ξεκινήσουν έτσι άμεσα την σπορά. Τα συμβόλαια για την νέα καλλιεργητική σεζόν θα υπογράψει με τους αγρότες ο επενδυτής και συγκεκριμένα η Innovation Brain.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.