ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γαλλικό» μοντέλο στις «τακτοποιήσεις» των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων

11:02 - 04 Δεκ 2019 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
«Γαλλικό» μοντέλο στις «τακτοποιήσεις» των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων
Με οδηγό το «γαλλικό μοντέλο» θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να παρακάμψει ενδεχόμενες ενστάσεις της Κομισιόν για να διασφαλίσει κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (2021 – 2027) για να τακτοποιήσει τις περίπου 200 άτυπες συγκεντρώσεις βιομηχανιών στη χώρα και να τις μετατρέψει σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές ή όπως λέγονται σήμερα σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ).

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ακολουθήσει μια τέτοια διαδικασία για τις δικές της συγκεντρώσεις με  τη χρήση δήλωσης για κρατική ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ώστε να αποφύγει καταλογισμούς για κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με  όσα υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά την  παρουσίαση μελέτης  του ΙΟΒΕ  για  το « Οικονομικό , Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό  Αποτύπωμα  της Λειτουργίας  των Οργανωμένων  Υποδοχέων Δραστηριοτήτων  και  η σημασία  της  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ» η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει δια του ΕΣΠΑ πόρους για τις άτυπες  ΒΙΠΕ ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών μελών.

Πάντως η χώρα τρέχει να τακτοποιήσει τώρα τα των ΒΙΠΕ έστω κι αν ήταν πρωτοπόρος τη δεκαετία του ’70 στην χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών. Ωστόσο με τα χρόνια όπως φαίνεται δεν έγινε τίποτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα λειτουργούν στην Ελλάδα 58 Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ), με τους 25 να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Οι άτυπες όμως συγκεντρώσεις ανέρχονται σε 200.

Ήδη σε εξέλιξη από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι σε διαδικασία τακτοποίησης  οι συγκεντρώσεις σε Οινόφυτα και Καλοχώρι.

Στα Οινόφυτα, που είναι η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για τη δημιουργία του φορέα υποδοχής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων. Αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΥΜΕΤΑΛ και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Όπως τόνισε ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθ. Ψαθάς υποστήριξε πως θα χρειαστεί μια διετία προκειμένου να ολοκληρωθεί το Στρατηγικό Σχέδιο και οι τεχνικές μελέτες για το πως πρέπει να είναι τα Οινόφυτα. Πιο πίσω βρίσκεται η διαδικασία για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης στο οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Ψαθάς, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τα Οινόφυτα καθώς εκεί υπάρχει μίξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στον αστικό ιστό. Η πρώτη μελέτη θα ολοκληρωθεί, πάντως, εντός τριμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, πάντως, στις πρόσφατες ρυθμίσεις του επενδυτικού νομοσχεδίου, υπάρχουν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των ΟΥΜΕΔ, όπως το ότι επιτρέπεται εντός επιχειρηματικών πάρκων της Αττικής η εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης, ότι  περιορίζεται η γραφειοκρατία για τις βιομηχανίες χαμηλότερης περιβαλλοντικής όχλησης, κι ότι επιτρέπεται και η δραστηριότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) εντός των ΟΥΜΕΔ.

Σύμφωνα τον κ. Ψαθά, τα ότι επιτρέπεται πλέον εντός των ΟΥΜΕΔ να λειτουργήσει μια επιχείρηση χωρίς να αγοράσει οικόπεδο, αλλά μέσω της απόκτησης δικαιώματος επιφανείας (δηλαδή πολυετούς χρήσης του ακινήτου) είναι κάτι σημαντικό καθώς έτσι απαιτούνται μικρότερα κεφάλαια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση ενώ και οι ΟΥΜΕΔ όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μπορούν ευκολότερα να αξιοποιήσουν το χώρο στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας βιομηχανίας.

Χτες πάντως  γενικός  διευθυντής  του ΙΟΒΕ  κ. Νίκος Βέττας  που παρουσίασε  τη μελέτη  τονίζοντας την αναγκαιότητα  των επενδύσεων  στη βιομηχανία.

Πάντως, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της δραστηριότητας στις ΒΙ.ΠΕ., σε όρους ετήσιας ακαθάριστης αξίας παραγωγής, υπολογίστηκε στα 17,5 δισεκ.  Ευρώ , ενώ η συνολική επίδραση της δραστηριότητας στις ΒΙ.ΠΕ. στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 9,7 δισεκ. Ευρώ.

Για κάθε 1  ευρώ προστιθέμενης αξίας που παράγεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΒΙ.ΠΕ., η συνολική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία αυξάνεται κατά 3 ευρώ.

Επιπλέον, η συνολική συνεισφορά των παραγωγικών μονάδων στις ΒΙ.ΠΕ. στην απασχόληση, λαμβανομένων υπόψη των έμμεσων και των προκαλούμενων επιδράσεων, φτάνει τις 236 χιλ. θέσεις απασχόλησης, δηλαδή σε περισσότερο από το 5,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Η δραστηριότητα στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ συνεισφέρει άμεσα και στα δημόσια έσοδα, με την πληρωμή κάθε είδους φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, συνολικού ύψους 770 εκατ.  ευρώ ενώ η συνολική επίδραση του τομέα στα δημόσια έσοδα ανήλθε σε 2,6 δισεκ. ευρώ.  Αξιοσημείωτο είναι το ύψος του κοινωνικού προϊόντος της δραστηριότητας στις ΒΙ.ΠΕ., το οποίο περιλαμβάνει αμοιβές εργαζομένων, συνεισφορά στα δημόσια έσοδα και συνεισφορά στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Το άμεσο κοινωνικό προϊόν της δραστηριότητας στις ΒΙ.ΠΕ. φτάνει τα 1,7 δισεκ., ενώ η συνολική συμβολή των παραγωγικών μονάδων στις ΒΙ.ΠΕ. στην παραγωγή κοινωνικού προϊόντος προσεγγίζει τα 5,5 δισεκ.  ευρώ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η δραστηριότητα στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει επίσης σημαντική συμβολή στις τοπικές οικονομίες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:12 - 04 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.