ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία της βιομηχανίας για το κόστος του ηλεκτρισμού

07:45 - 21 Οκτ 2020 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αγωνία της βιομηχανίας για το κόστος του ηλεκτρισμού
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνάει μέσα από τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία. Το θέμα που "καίει" τον κλάδο είναι και στην ατζέντα της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με τους θεσμούς να παρακολουθούν στενά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Μάλιστα χτες για το θέμα προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση με ανακοίνωσή που εξέδωσε η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι μεγάλες, ιδιαίτερα σημαντικές και εξωστρεφείς βιομηχανίες έχουν τις συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ να λήγουν στο τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες πρόθεση της βιομηχανίας είναι να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια που είναι σε ισχύ από το 2018, καθώς τότε το μεσοσταθμικό κόστος της ΔΕΗ ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με σήμερα.

Πέρα από αυτό η βιομηχανία θέτει επί τάπητος το θέμα του target model, δηλαδή της νέας δομής που θα έχει η αγορά με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα που με βάση τις εξαγγελίες ξεκινά την 1η Νοεμβρίου.

«Είναι καιρός να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και να προωθηθεί η σύζευξη με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί υγιής και ουσιαστικός ανταγωνισμός.» τονίζει η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Economist έχει πει ότι «αμέσως μετά το go-live το οποίο θα δοθεί την 1η Νοεμβρίου μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνει έως τα τέλη του έτους η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ιταλική. Και θα ακολουθήσει η βουλγαρική στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Βούλησή μας είναι να ενταχθούν στο σύστημα αυτό ουσιωδώς, και όχι θεωρητικά, όλοι οι παίκτες. Έχουμε δέσμευση από τη ΔΕΗ ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και, προφανώς, ο τερματισμός στο μέλλον των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και οι ΑΠΕ, ξεκινώντας από καλύτερους όρους για τους διαγωνισμούς και προχωρώντας κατόπιν σε πλήρη ένταξή τους στο ενιαίο σύστημα. Ακριβώς όπως κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως αναφέρει η «Ελληνική Παραγωγή» (μέσω σειράς μελετών του ΙΟΒΕ) υπάρχει σοβαρότατη επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας από το δυσανάλογα υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Και συμπληρώνει:

«Η τελευταία τριμηνιαία Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020) επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι συνέπειες αυτού γίνονται εύκολα αντιληπτές, όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά €600 εκατ., των φόρων και εισφορών κατά €140 εκατ. και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας.

Είναι καιρός να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και να προωθηθεί η σύζευξη με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί υγιής και ουσιαστικός ανταγωνισμός, Μόνο έτσι η χώρα μας θα συμμετέχει ισότιμα στην ενεργειακή Ένωση, αντί να αποτελεί μια νησίδα εξαίρεσης όσον αφορά τους κανόνες αλλά και τις τιμές.

Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με την εισαγωγή του target model αλλά και με τη σταδιακή άρση των «ειδικών καθεστώτων» που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, στερώντας τους το δικαίωμα να επωφεληθούν από μια λειτουργούσα, ελεύθερη και διαφανή αγορά ηλεκτρισμού.

Μπροστά στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημική κρίση αλλά και ο μετασχηματισμός της οικονομίας, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να συμβάλει, όπως έκανε και με την δεκαετή κρίση 2009-2019. Δεν διεκδικεί -ούτε είχε ποτέ- προνομιακή μεταχείριση, παρά μόνο κανόνες ισότιμους με αυτούς που εφαρμόζονται και στις λοιπές χώρες της ΕΕ. Δεν υπάρχει χώρος για προνόμια για κανέναν σε μια ελεύθερη αγορά, ιδίως σε καιρούς κρίσης σαν τους σημερινούς όπου το πρωτεύον είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.»

Ήδη έχει προηγηθεί συνάντηση του ΣΕΒ με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη όπου καταγράφηκε η ισχυρή δέσμευση του Υπουργού για άρση των στρεβλώσεων και ταχεία αναμόρφωση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς προς τα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει το συντομότερο να υλοποιηθεί.

«Με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε.» Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου αποτελούμενη από τον πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο, και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο. στις 30/9 με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι «θα εργαστεί για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.