ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεστ αντοχής για τη βιομηχανία η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

10:45 - 06 Οκτ 2021 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Τεστ αντοχής για τη βιομηχανία η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους
Τρία με τέσσερα χρόνια εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντες της βιομηχανικής αγοράς ότι θα κρατήσει η κρίση με τις τιμές ενέργειας, γεγονός που θέτει τη βιομηχανία σε ένα τεστ αντοχής, μακράς διαρκείας.

Στο φόντο αυτό, οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει όραμα και στόχους ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια της χώρας για διαμόρφωση ενός πολύμορφου παραγωγικού μοντέλου, που δε θα βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. Όπως τονίζεται άλλωστε οι εξαγωγές σε βιομηχανικά προϊόντα, εκτός πετρελαιοειδών, έχουν εκτοξευτεί στα 25 δισεκ. ευρώ, πολύ παραπάνω κι από τις τουριστικές εισπράξεις ρεκόρ του 2019 (18 δισεκ. ευρώ). Μάλιστα καταγράφουν αξιόλογη δυναμική.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, στην τοποθέτησή «η Ευρώπη κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην κατεύθυνση του διπλού –πράσινου και ψηφιακού– μετασχηματισμού της οικονομίας της, με προεξάρχουσα τη βιομηχανία. Η πανδημική κρίση στην Ελλάδα υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να κινηθούμε προς ένα πιο ισορροπημένο οικονομικό μοντέλο, με ενίσχυση του παραγωγικού και εξαγωγικού πυλώνα της οικονομίας για να συμμετέχουμε ισότιμα στο κύμα του Ευρωπαϊκού πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Αυτές είναι και οι συστάσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Πισσαρίδη και υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση. Είναι όμως ώρα οι προθέσεις να γίνουν πράξεις. Η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλότερη θέση λόγω του μικρότερου μεριδίου της βιομηχανίας, αλλά η βιομηχανία απέδειξε την ανθεκτικότητά της και τη συμβολή στην ανάκαμψη στις δύο πρόσφατες κρίσεις. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, περιλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπηρετούν με κάθε δυνατό τρόπο το στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και στηρίζουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας παραγωγικής βάσης».

Το μέτωπο της ενέργειας

Στο φόντο αυτό παράγοντες της βιομηχανίας υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεση δράση στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών πριν είναι αργά για πολλές βιομηχανίες. «Η ενέργεια είναι το μέσο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και γιαυτό απαιτείται προσοχή» τονίζουν και κρατούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που καταρχήν όπως αναφέρεται,  κρίνεται θετική.  Σημειώνουν επίσης, με νόημα, ότι η βιομηχανία είναι εκείνη που εξάγει και δίνει θέσεις δουλειάς.  Μάλιστα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διαμόρφωση μιας ολιγοπωλιακής εικόνας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, που θα εκτοξεύσει τις τιμές υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά. Γιαυτό, όπως υπογραμμίζεται, χρειάζεται άμεση προώθηση των διαδικασιών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά και έλεγχος. Μάλιστα σημειώνεται ότι ήδη τώρα το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία της Γερμανίας είναι κατά 30% περίπου μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα, κάτι που αν παγιωθεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες της χώρας.

Παράλληλα,  παραπέμπουν σε όσα προωθούν κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως η γειτονική Βουλγαρία, όπου τις μέρες αυτές είναι στα σκαριά πακέτο ενίσχυσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα παραπέμπουν σε στοχευμένες παρεμβάσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια όπως επενδυτικά κίνητρα με την προώθηση ενός επαρκούς και ορθολογικού πλαισίου με τις αποσβέσεις, (κι όχι τόσο τις υπεραποσβέσεις)  ειδικά για τεχνολογικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής για τις ανάγκες του Industry 4.0 και της ενσωμάτωσης καινοτομίας, αλλά και την ανάπτυξη μιας πιο φιλοεπενδυτικής, για τη βιομηχανία, πολιτικής των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Πρέπει και οι τράπεζες να δουν και το θέμα της βιομηχανίας και όχι μόνο την προώθηση επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχεία» τονίζουν χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι και για μια χώρα δεν είναι και τόσο τιμητικό να έχει μια οικονομία που βασίζεται μόνο σε  πωλήσεις ακινήτων και μάλιστα σε ξένους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.