ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΕΠ: Μονόδρομος η συμμετοχή ελληνικών αμυντικών-ναυπηγικών επιχειρήσεων στα εξοπλιστικά

16:02 - 12 Οκτ 2021 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΒΕΠ: Μονόδρομος η συμμετοχή ελληνικών αμυντικών-ναυπηγικών επιχειρήσεων στα εξοπλιστικά
Συνθήκες για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής αλλά και της ναυπηγικής βιομηχανίας πρέπει να διαμορφώσει η Κυβέρνηση μετά την ψήφιση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Τη θέση αυτή εκφράζει η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αφουγκραζόμενη τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών, των βιοτεχνών και του κόσμου των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων.

Η υπογραφή της συμφωνίας και η προοπτική ναυπήγησης σύγχρονων φρεγατών, σε συνδυασμό με μια σειρά από μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν είτε σε αναλώσιμα υλικά, είτε σε επισκευές υφιστάμενων μονάδων επιφανείας (όπως είναι οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ) αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία -των τελευταίων σαράντα ετών- προκειμένου να ανασυνταχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και μαζί της ό,τι έχει απομείνει ζωντανό από τη ναυπηγοεπισκευή.

Αυτήν την επισήμανση κάνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, ο οποίος εκτιμά πως πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική με κυβερνητική στήριξη ώστε η ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία να έχει ουσιαστική, τόσο σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό επίπεδο στο τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Εξωστρέφεια

«Με βάση την καλή διάθεση που έχει αναπτυχθεί ήδη από την εκπεφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία αλλά και μετά την επιστολή που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στην ανάλογη Γενική Διεύθυνση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, διαμορφώνεται το πεδίο ώστε να αναληφθεί έργο όχι μόνο στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως να προκύψουν συνέργειες και συνεργασίες διεθνούς χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας.

Επαναλαμβάνει ότι οι παραγωγικές βιομηχανίες του κλάδου θα ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις που άφησε η δημοσιονομική κρίση μετά το 2010, μόνο με εξωστρέφεια και σαφές στίγμα στη διεθνή αγορά και αναμένει τις νέες ανακοινώσεις που θα γίνουν για τα Εξοπλιστικά την Πέμπτη στη Βουλή.

Να εξασφαλιστεί η ελληνική συμμετοχή

Στο πλαίσιο αυτό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς καλεί την Κυβέρνηση να εντείνει τις ενέργειές της ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών και συνεργατών τόσο των γαλλικών, όσο και των άλλων εταιρειών που εμπλέκονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα που δρομολογούνται, όχι μόνο στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

«Εκτός από τις αναγκαίες πρόνοιες που απορρέουν από τη Συμφωνία για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support) υποστήριξη των νέων φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών και των άλλων οπλικών συστημάτων και θα κρατήσει τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες, υπάρχουν και μια σειρά από υποπρογράμματα που συζητούνται και εγκρίνονται από την Διαρκή Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής στα οποία επίσης είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών του κλάδου», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ. Συμμετοχή ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων σε εξοπλιστικά προγράμματα σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μηχανισμούς επιχειρησιακής αυτονομίας και φυσικά απαραίτητους κρίκους στην Εφοδιαστική Αλυσίδα ώστε να προβλεφθούν πιθανές αστοχίες στην παραλαβή, την αποθήκευση ή την παράδοση των υλικών.  

Η Διοίκηση του ΒΕΠ βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων Υπουργείων και υπηρεσιών ώστε να καταθέσει προτάσεις, απόψεις και θέσεις που θα στηρίξουν πρωτοβουλίες που βοηθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, αλλά κυρίως θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην προσπάθεια θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η αστάθεια και οι ασύμμετρες απειλές. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.