ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ. Μυτιληναίος: Δυναμική παρέμβαση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία-Σήμα στις Βρυξελλες Κύριο

09:12 - 29 Νοε 2022 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ευ. Μυτιληναίος: Δυναμική παρέμβαση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία-Σήμα στις Βρυξελλες
Σε αφύπνιση καλεί τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δ.Σ. της Εurometaux, Ουσιαστικά ο επικεφαλής της εισηγμένης και μιας από τις εταιρίες, που με βάση πληροφορίες, συγκέντρωσαν, το έντονο ενδιαφέρον στο Road Show που οργανώθηκε από τη Morgan Stanley στο Λονδίνο αναδεικνύεται σε παράγοντα αναφοράς για την Ευρωπαϊκή παραγωγική βάση, λόγω της δυναότητας να καταγράφει εύγλωτα και στοχευμένα το στίγμα της τόσο της μακροοικονομικής όσο και της επιχειρηματικής συγκυρίας
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurometaux, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico χαρακτήρισε ανεπαρκή, σε σχέση με τη βιομηχανία, την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έναντι της ενεργειακής κρίσης, κρούοντας το "κώδωνα κινδύνου". Όπως εξήγησε, “πάνω από το 90% των εσόδων από τους έκτακτους φόρους στην Ε.Ε. πηγαίνει στα νοικοκυριά. Η βιομηχανία βρίσκεται επί του παρόντος στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επιστολές μας προς την Κομισιόν”. Πρόσθεσε δε ότι οι ιθύνοντες των Βρυξελλών “θα πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές τιμές ενέργειας, να βελτιώσουν και να ενθαρρύνουν την ταχύτερη εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, να εφαρμόσουν προσωρινά την πρόληψη του υπερβολικού κόστους άνθρακα μέσω αντιστάθμισης και να πιέσουν για μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ”. 

Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης. “Από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ε.Ε. παρατηρεί την περικοπή και διακοπή λειτουργίας του 50% της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ψευδαργύρου λόγω της ενεργειακής κρίσης - σε ορισμένες περιπτώσεις απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων εγκαταστάσεων. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένες. Όμως, ορισμένα προσωρινά κλεισίματα θα γίνουν μόνιμα εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα. Η Ε.Ε. παρήγαγε 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, όμως η προβλεπόμενη παραγωγή για φέτος θα είναι κάτω από 1 εκατομμύριο… Οι εισαγωγές αλουμινίου προς αντικατάσταση της ευρωπαϊκής παραγωγής έχουν προσθέσει 6 έως 12 εκατομμύρια τόνους ετήσιων εκπομπών CO2. Έτσι, αυτοκτονούμε ως ήπειρος αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού”. 

Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε ότι καταγράφονται περιπτώσεις με λουκέτα εργοστασίων στην Ευρώπη, με παράλληλη μετακίνηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες. Έδωσε, δε,  ως παράδειγμα την κίνηση του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF να συρρικνωθεί σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα. 

“Επρόκειτο για απόλυτο σοκ για τη βιομηχανία μετάλλων που οφειλόταν στο κόστος των κανονισμών για την ενέργεια και τους ρύπους, οι οποίοι στην Ευρώπη είναι μακράν οι αυστηρότεροι παγκοσμίως” είπε, προσθέτοντας ότι “βρισκόμαστε σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους”.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 29 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.