ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλικό μοντέλο για «μικρή» ΔΕΗ μελετά η κυβέρνηση

11:02 - 06 Φεβ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιταλικό μοντέλο για «μικρή» ΔΕΗ μελετά η κυβέρνηση
Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα πρότυπα της ιταλικής Enel φέρεται ότι είναι το επικρατέστερο μοντέλο το οποίο μελετά η κυβέρνηση.

Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο 2012, μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο και τελικά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση στην τρόικα εντός του Φεβρουαρίου.

Το μοντέλο της Enel στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, βασίζεται στην αναδιάρθρωση της ιταλικής εταιρείας, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων. Ήδη για τη ΔΕΗ έχει εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικών.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα HSBC, που λειτουργεί ως σύμβουλος αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΗ, προτείνει την πώληση του 30% της επιχείρησης μέσω της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού που θα «προικοδοτηθεί» με μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή μιας «μικρής ΔΕΗ».

 

Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και πώληση

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στόχος είναι η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική. Η επιχείρηση αυτή θα μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία θα πωληθεί. Έτσι, ένα λειτουργικό και ελκυστικό από πλευράς πόρων μέρος της ΔΕΗ μαζί με το προσωπικό της θα αποτελέσουν μια νέα εταιρεία που άμεσα θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίμονα την τελευταία δεκαετία από την Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 30% της ΔΕΗ , από το οποίο και προσδοκώνται έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει αυτού του ενδεικτικού ποσού η συνολική αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

 

Ήδη το Κατάρ, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison που ανήκει στον όμιλο EDF, καθώς και ισπανικός όμιλος είναι οι τέσσερις ξένοι επενδυτές που μέχρι σήμερα φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.