ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταγγελίες για παράνομο δίκτυο συλλογής και «εξαγωγών»στη διαχείριση μπαταριών

11:51 - 15 Φεβ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ποιοτική, αξιόπιστη , διαφανής, ασφαλής, επαγγελματική και απολύτως νόμιμη, με όρους και προϋποθέσεις, διαχείριση παλαιών συσσωρευτών και η ανακύκλωση τους, ήταν το περιεχόμενο της ημερίδας που διοργανώθηκε από την εταιρεία Re-Βattery Α.Ε. και παρακολούθησαν επαγγελματίες απ όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης.

Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους η κ. Σοφία Χούμα Διευθύνουσα Σύμβουλος παρατήρησε ότι μετά από πολλά χρόνια εργασίας στο χώρο της παραγωγής και ανακύκλωσης μπαταριών, έχουν προκύψει τα εξής συμπεράσματα σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

α) Ο χώρος της ανακύκλωσης των συσσωρευτών μαστίζεται από ημι-παράνομες ή προκλητικά παράνομες λειτουργίες που αποσκοπούν στυγνά στο κέρδος χωρίς τις αναγκαίες νόμιμες περιβαλλοντικές, επιχειρηματικές και φορολογικές προϋποθέσεις που η πολιτεία επιβάλλει και απαιτεί.
β) Η πολιτεία, καίτοι διαθέτει την αναγκαία θεσμική υποδομή και εξουσία και παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ουσιαστικά έχει αφήσει ανέγγιχτο το παράνομο δίκτυο συλλογής και «εξαγωγών» και περιορίζει την δραστηριότητά της στον έλεγχο και την απειλή των νομίμως υπαρκτών επιχειρήσεων που αποτελούν εύκολο αναγνωρίσιμο στόχο, συχνά δε επιλεκτικά. Οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης αναμένουν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και σχέδια για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της σκωρίας καθώς και για την κατάρτιση και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης του περιβαλλοντικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων ανακύκλωσης.
γ) Το ιδιαίτερο (τραγικά) χαμηλό επίπεδο επίτευξης του Εθνικού Στόχου (ανακύκλωση του 100% των αποβλήτων μέχρι 26/09/2012), μετά από 8 χρόνια δραστηριοποίησης στο τομέα αυτό, σε συνδυασμό και με τον ασύμμετρο και μη νόμιμο ανταγωνισμό που υφίστανται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συλλογής και ανακύκλωσης συσσωρευτών, έχει υπεύθυνους που πρέπει να τιμωρηθούν.

 

Μόνο με τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ των εμπλεκομένων η επίτευξη του Εθνικού Στόχου

Αμέσως μετά, ο Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης της εταιρίας κ. Μανώλης Μπαλτάς, παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες και τον απολογισμό της Re-Battery A.E., ένα έτος μετά την ίδρυση της. Παρουσίασε τα στοιχεία ποσοτικών αποτελεσμάτων των εργασιών της εταιρίας με ετήσιο απολογισμό διαχείρισης 3.600 tn αποβλήτων, ποσότητα που υπερβαίνει κατά 260% σε βάρος ή κατά 418% μεσοσταθμικά, τον ετήσιο στόχο για τον οποίο η εταιρία αδειοδοτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Μπαλτάς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του, ανέδειξε και τα κύρια στοιχεία ποιοτικών στόχων – δεσμεύσεων της Re-Battery A.E., που αφορούν στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα κλπ) για την λειτουργία του Συστήματος με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και Κοινωνική Λογοδοσία.

Ανέδειξε τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ όλων των εμπλεκομένων ως τον κύριο παράγοντα επίτευξης του Εθνικού Στόχου και επέμεινε στην ανάγκη άμεσης απεμπλοκής των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης από την ανταγωνιστική αγορά αποβλήτων σε βάρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ερμηνεύοντας τον νομικό προορισμό της χρηματικής εισφοράς που εισπράττεται από τους πολίτες-καταναλωτές, ως πόρο αποκλειστικά προοριζόμενο για τις ανάγκες της εναλλακτικής διαχείρισης, μακριά από πρακτικές εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Στην ιδιαίτερη επιμονή των εκπροσώπων των κλάδων (συλλέκτες – ανακυκλωτές – υπόχρεοι) να κτυπηθεί το παραεμπόριο, οι παράνομες εξαγωγές και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που τους ασκείται από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ (Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ, ΕΟΑΝ, ΕΓΕΠΕ), υποσχέθηκαν να λάβουν άμεσα θεσμικά μέτρα π.χ. κατάρτιση Μητρώου Υπόχρεων και δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα λάβουν αποφάσεις για την «ορθή και νόμιμη λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» όπως κυριολεκτικά αναφέρθηκε, εκ μέρους της Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ κας Ευαγγελίδου Μάρως, η κα. Αν. Αρφανάκου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.