ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του αγωγού για το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου

12:47 - 29 Μαρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του αγωγού για το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου
Ο ΤΑΡ βρίσκεται πρώτος στην εκκίνηση, ενώ ακολουθεί ο Nabucco West.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε υποβάλει την πλέον ανταγωνιστική προσφορά και με τέτοιο τρόπο ώστε αναπληροί απόλυτα τα οκτώ κριτήρια επιλογής που έχουν τεθεί από την Κοινοπραξία SDII» τόνισε ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP με αφορμή την κατάθεση της ολοκληρωμένη πρόταση μεταφοράς γνωστή και ως "Πακέτο Υποστήριξης Απόφασης" στην Κοινοπραξία του κοιτάσματος ShahDeniz. Με την κίνηση αυτή ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός, που αναμένεται να καταστήσει τη βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο εφόσον επιλεγεί από τους Αζέρους, παίρνει πρώτος θέση στον αγώνα για τη διεκδίκηση του έργου μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα «μαμούθ» της Κασπίας στην Ευρώπη. Η τελική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, αφού βέβαια πρώτα κατατεθεί και το αντίστοιχο πακέτο υποστήριξης από την πλευρά του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco West.

 

Με βάση τις πληροφορίες που παρείχε ο TAP τον Οκτώβριο 2011, το Πακέτο Υποστήριξης Απόφασης θα αξιολογηθεί από την κοινοπραξία του ShahDeniz ως μέρος της διαδικασίας επιλογής του έργου. Η ολοκλήρωση της τεχνικής προμελέτης του ΤΑΡ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες του Πακέτου Υποστήριξης Απόφασης.

 

Υπεροχή ΤΑΡ

 

Η πρόταση του ΤΑΡ ανταποκρίνεται πλήρως στα οκτώ κριτήρια επιλογής που έχουν τεθεί από την κοινοπραξία:

  • εμπορικότητα,
  • δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου,
  • επεκτασιμότητα,
  • λειτουργικότητα,
  • οικονομική αυτοτέλεια,
  • μηχανικός σχεδιασμός,
  • ευθυγράμμιση με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και διαφάνεια,
  • καθώς και παράμετροι δημόσιας πολιτικής.

 

Ως εκ τούτου, η πρόταση του TAP περιλαμβάνει εκατοντάδες υποφακέλους με στοιχεία σχετικά με τεχνικά, εμπορικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θέματα που αφορούν στα διάφορα εμπλεκόμενη μέρη.


"Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε υποβάλει την πλέον ανταγωνιστική προσφορά και με τέτοιο τρόπο ώστε αναπληροί απόλυτα τα οκτώ κριτήρια επιλογής που έχουν τεθεί από την Κοινοπραξία. Από τότε που επιλέχθηκε από το ShahDenizως η προτιμώμενη επιλογή για τη διαδρομή τον Φεβρουάριο του 2012, οTAP έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, επιτυγχάνοντας στην πορεία του πολλά και σημαντικά ορόσημα με πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα την πρόσφατη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας και Αλβανίας στις 13 Φεβρουαρίου2013. Ο TAPβασίζεται πλέον σε ένα ισχυρό και στέρεο νομικό πλαίσιο που ικανοποιεί τους επενδυτές του έργου και της Kοινοπραξίας" δήλωσε ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP και πρόσθεσε: "Τα χαρακτηριστικά του TAP παραμένουν ασυναγώνιστα: οι μέτοχοί μας αποτελούν τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως· ο TAP αποτελεί τη συντομότερη και αμεσότερη λύση, και κατ' επέκταση την πιο βιώσιμη επιλογή ως προς τεχνικής και εμπορικής άποψης· έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα επέκτασης από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα· και το πλέον σημαντικό είναι ότι δεν απαιτεί οποιαδήποτε δημόσια επιδότηση ή επιχορήγηση προκειμένου να κατασκευαστεί. Η διαδρομή τουTAP και η δυνατότητα εύκολης επεκτασιμότητας επιτρέπει στον TAP να προμηθεύσει περισσότερο φυσικό αέριο σε αρκετές αγορές της Νοτιοανατολικής και Βόρειας Ευρώπης, όταν μεγαλύτερες ποσότητες θα είναι διαθέσιμες. Ο αγωγός μας έχει πραγματικά σχεδιαστεί με γνώμονα τις μελλοντικές εξελίξεις".

 

Η συνεργασία του TAP με την κοινοπραξία του ShahDeniz υπήρξε αγαστή, όπως σημειώνουν παράγοντες και από τις δύο πλευρές. Τον Φεβρουάριο του 2012, ο TAP ήταν ο πρώτος αγωγός που προ-επιλέχθηκε και έλαβε μέρος σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Τον Ιούνιο του 2012, οι εταίροι του ShahDenizBP, SOCAR και Total υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τον TAP, ενώ τον Αύγουστο του 2012 ακολούθησε Συμφωνία Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων με δυνατότητα λήψης του 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του έργου. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2012 οι μέτοχοι του TAP και οι εταιρείες SOCAR, BP και Total συνήψαν Συμφωνία Μετόχων που καθορίζει τον τρόπο που θα διοικείται το Κοινό Επενδυτικό Σχήμα του TAP από μέλη της κοινοπραξίας ShahDeniz σε περίπτωση που ο TAP επιλεγεί τον Ιούνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.