• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Το γόρδιο δεσμό της ΔΕΠΑ ψάχνει να κόψει η κυβέρνηση

16:00 - 16 Απρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με την επίκληση των ευρωπαϊκών κανόνων στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το «γόρδιο δεσμό» με την ιδιωτικοποίησή της. Άλλωστε οι αποφάσεις για την εταιρία θα κρίνουν εν πολλοίς το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο.

«Το τίμημα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, απαντώντας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πρόσθεσε δε ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας».


Σημειώνεται ότι οι προσφορές για τις εταιρίες ή τον όμιλο, υπενθυμίζεται, πρόκειται να υποβληθούν στις 29 Απριλίου.


Οι Αμερικανοί έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η παραχώρηση της εταιρίας σε ρωσικά συμφέροντα θα αποτελέσει αιτία δραστικής επιδείνωσης των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ψάχνει να ελιχθεί βάζοντας μπροστά του κοινοτικούς κανόνες, ειδικά το θέμα της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών.Σημειώνεται ότι η Ρωσική πλευρά, που δίνει πακτωλό χρημάτων, ζητεί εμφατικά να μην καταπέσει το σύνολο του ποσού της εγγυητικής, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται θετικά από την Ε.Ε. και αμερικανούς

 

Ο TAP στο επίκεντρο

 

Πάντως η Ελληνική κυβέρνηση «φουλάρει» τις μηχανές στο πεδίο του αγωγού ΤΑΡ, καθώς επίκειται τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το hosting agreement, αλλά και να πυκνώσουν οι επαφές με τους Αζέρους.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ, Κζέτιλ Τάνγκλαντ (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) που είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχέδια αγωγών για τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι η υλοποίηση του αγωγού (που εξαρτάται από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) σημαίνει για τη χώρα μας επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο φάκελος υποψηφιότητας του ΤΑΡ υπεβλήθη στις 28 Μαρτίου και η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο. Ο κ. Τάνγκλαντ στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική υποστήριξη του αγωγού που επισφραγίσθηκε με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

Ο υπεύθυνος της εταιρίας ΒΡ (συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) για την Κασπία Στιβ Γκάρλικ τόνισε ότι η κατανάλωση αερίου στην ΕΕ όπως και η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή από το Σαχ Ντενίζ αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 ενώ η συνολική επένδυση για τους αγωγούς μεταφοράς του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη εκτιμάται σε 40 δισ. δολάρια. Τόνισε δε ότι η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μεταξύ ΤΑΡ και Ναμπούκο θα γίνει τον Ιούνιο με εμπορικά, οικονομικά και στρατηγικά κριτήρια.

 

Διαβάστε επίσης

 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman