ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να δώσουν 150 δισ. και θα σώσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

21:30 - 17 Απρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παρέμβαση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής πραγματοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εισηγούμενος στην κυβέρνηση πρόταση νόμου του κόμματός του σύμφωνα με την οποία το 75% των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα δεσμεύονται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πράξη αναπτυξιακής προοπτικής που θα ξεπεράσει τη μιζέρια του μνημονίου και έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να κάνει δεκτή την σχετική πρόταση νόμου, με τη μόνη διαφορά ότι οι μελλοντικοί πόροι θα διοχετευθούν στον ήδη υφιστάμενο λογαριασμό αλληλεγγύης γενεών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του  Εθνικού Σχεδίου Αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ), το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την εν γένει διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

 
Όπως σημειώνεται η Ελλάδα μπορεί σε βάθος 25-30 χρόνων να έχει δημόσια έσοδα της τάξεως των 150 δις, από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες
 
Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΤΚΑΓ), το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες  
 
Ανάλογη εμπειρία υπάρχει στη Νορβηγία με την ίδρυση του Government Petrοleum Fund. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας (Statoil ASA).
 
Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών προέρχονται από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες. Αναφερόμενος ο ΓΓ της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου μας και τη σημασία της και για τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η χώρα εισέπραξε ένα εκατ. ευρώ το 2012, ενώ το 2013 θα λάβει 5-10 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα, μόνον εισπράττει. Σε πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν 10-15 γεωτρύπανα. Κάθε γεωτρύπανο σημαίνει 200-300 θέσεις εργασίας.
 
Για κάθε μία θέση εργασίας προκαλούνται άλλες δύο έμμισθες θέσεις και για κάθε ένα ευρώ εισόδημα δημιουργούνται άλλα δύο ευρώ σε άλλους κλάδους. Σημειωτέον ότι από τα έσοδα, 20% πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% αποτελεί τοπικό φόρο. 

Όσον αφορά στον Πατραϊκό, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τα τοπικά έσοδα ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, ποσό τριπλάσιο από τα αντίστοιχα Π.Ε.Π. Στην Ήπειρο το κοίτασμα ισοδυναμεί με 50-80 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της Περιφέρειας θα παρουσιάσει αύξηση 40% (από 480 εκατ.)

Τελευταία τροποποίηση στις 08:06 - 18 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.