ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφώνεται η διπλωματία των αγωγών – Eπίσκεψη Αβραμόπουλου στο Μπακού

08:57 - 30 Απρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κορυφώνεται η διπλωματία των αγωγών – Eπίσκεψη Αβραμόπουλου στο Μπακού
Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μια πολύτη- επίπεδη προσπάθεια, που κεντρικό στόχο έχει να πείσει την ηγεσία της χώρας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στρατηγικός εταίρος στην προσπάθειά της να βρει αγορές για τα μεγάλα κοιτάσματα αερίου που διαθέτει.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε την ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων.


Ο κ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης σκοπό έχει να πείσει τους Αζέρους ότι θα είναι προς όφελος τους να επιλεγεί ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα με αέριο κατά τη διαδρομή του και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


«Η απόφαση σχετικά με αυτόν τον αγωγό εναπόκειται τώρα στις εταιρείες. Η Ελλάδα και οι περιφερειακοί της εταίροι στο πλαίσιο αυτού του έργου – η Ιταλία και η Αλβανία – έχουν ήδη υπογράψει τριμερή συμφωνία που διασφαλίζει την πλήρη στήριξη του έργου ΤΑΡ. Η εν λόγω συμφωνία έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα εναπόκειται στην Κοινοπραξία του Shah Deniz να επιλέξει τον ΤΑΡ, ένα οικονομικά βιώσιμο έργο που θα αποτελέσει μία αμοιβαία επωφελή απόφαση τόσο για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οικονομίες μας και τους λαούς μας», υπογραμμίσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας το σαφές μήνυμά του.


Ωστόσο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και η Κοινοπραξία θα επιλέξει ποιος θα μεταφέρει το αέριο στη Δύση, υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη και η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Όπλο της είναι η οικονομική και επιχειρηματική υπεροχή του ΤΑΡ αλλά και το γεγονός ότι η κρατική εταιρία SOCAR ενδιαφέρεται να μπει δυναμικά στην Ελληνική ενεργειακή αγορά με πρόταση για τις ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ.


Πέρα από τα ενεργειακά, που αποτελούν το βασικό κομμάτι της ατζέντας Αβραμόπουλου υπάρχει και ο τουρισμός, καθώς η υπερβάλλουσα σε ρευστότητα χώρα του Καύκασου μπορεί να αποτελέσει αγορά στόχο. Ερωτηθείς για τη συνεργασία Ελλάδας Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «σε ένα μήνα από σήμερα, στις 28 Μαΐου, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Μπακού. Οι απευθείας επιβατικές πτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του τουρισμού και στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, το Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπακού έχει λάβει οδηγίες προκειμένου να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης για τους επισκέπτες από το Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους και επιθυμούμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».

 

Σλοβενία: Έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα ο αγωγός South Stream

 

Στο μεταξύ έργο στρατηγικής σημασίας για τη Σλοβενία, χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της χώρας Άλενκα Μπράτουσεκ τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής της ως προς την υλοποίηση του αγωγού.

 

Η κ. Μπράτουσεκ, που συναντήθηκε προ ημερών με τον επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ, υπογράμμισε ότι το έργο παραμένει προτεραιότητα για τη Σλοβενία και η ολοκλήρωσή του είναι προς όφελος της χώρας, της Ρωσίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της κ. Μπράτουσεκ και δημοσιεύουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σλοβενίας τονίζεται ότι, η πρωθυπουργός σημείωσε πως οι καλές σχέσεις με τους ξένους επενδυτές είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας και πρόσθεσε ότι, το σλοβενικό τμήμα του αγωγού South Stream, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, είναι έργο - κλειδί για τη χώρα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.