ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σταυρόλεξο της επίσκεψης Σαμαρά στο Μπακού

13:27 - 02 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το σταυρόλεξο της επίσκεψης Σαμαρά στο Μπακού
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το σχεδιασμό υποστήριξης της υποψηφιότητας του ΤΑΡ εν όψει της έναρξης των διαδικασιών αποφάσεων από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα στην Κασπία SDII.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς εξετάζει την πρόταση να μεταβεί σύντομα στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της προσπάθειας για να πειστεί η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν να υλοποιηθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε γι΄ αυτό το λόγο μετέβη στο Μπακού ο υπουργός εξωτερικών. Δ. Αβραμόπουλου, στις 29 και 30 Απριλίου.

 

Η βούληση του Πρωθυπουργού να τα «δώσει» όλα στην στήριξη του ΤΑΡ είναι δεδομένη, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση (ύψους 1,5 δισεκ.) που άμεσα μπορεί αν έλθει στη χώρα γρήγορα και να ενισχύσει την προσπάθεια αναίρεσης της ύφεσης, αλλά και το πολιτικό προφίλ του κ. Σαμαρά. Ωστόσο το Πρωθυπουργικό γραφείο δε θα ήθελε ο κ. Σαμαράς, σε περίπτωση που δεν επιλεγεί ο ΤΑΡ, να ταυτιστεί με μια τυχόν αποτυχία. Γι΄ αυτό πέρα από τις ημερομηνίες, που είναι διαδικαστικό θέμα, ερώτημα αποτελεί το εάν η επίσκεψη Σαμαρά πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την οριστική επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco West.


Στρατηγικός στόχος άλλωστε είναι η δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τη χώρα του Καυκάσου, που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της Τουρκίας και διαδραματίζει κι ενεργό ρόλο στο Κυπριακό. (Τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους μπορεί να γίνει από το Μπακού...).


Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, στο πρόσφατο ταξίδι, συμφώνησε για τη σύγκληση ενός διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας με τη συμμετοχή υπουργείων που καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτοί του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού και των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη, υπάρχει έτοιμη συμφωνία σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, ενώ η Αθήνα εν όψει και Ελληνικής Προεδρίας επιδιώκει να παίξει ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

 

gaz640 2903123


Σημειώνεται ότι, η κρατική εταιρεία Socar αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει στις διαδικασίες τόσο για τον ΔΕΣΦΑ, όσο και τη ΔΕΠΑ, ώστε να τα χρησιμοποιήσει την ιδιωτικοποίηση αυτή ως κρυφό χαρτί διασφάλισης των ελληνικών συμφερόντων (ΤΑΡ, σχέσεις με Ρωσία κτλ) στη ενεργειακή και γεωπολιτική σκακιέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:39 - 02 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.